Lahey Mahkemesi: Hizbullah liderliğinin Refik Hariri suikastına karıştığına dair kanıt yok

Sa, 18/08/2020 - 18:27

Hollanda'da Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Lübnan Mahkemesi tarafından görülen eski Başbakan Refik Hariri'nin 2005'te öldürüldüğü suikastla ilgili davada karar açıklandı.

Welayet News - Beyrut'ta 15 yıl önce Başbakan Refik Hariri'ye bomba yüklü kamyonla düzenlenen suikastla ilgili BM'ye bağlı olarak Lahey'de özel kurulan Uluslararası Lübnan Mahkemesi, 2600 sayfalık kararı açıkladı. Bugünkü duruşmada karar özetini okuyan Yargıç David Re, Lübnan'ın İran destekli Şii örgütü Hizbullah'ın liderliğinin ya da Suriye hükümetinin Hariri suikastına karıştığına dair kanıt olmadığını duyurdu.

Davada 4 Hizbullah üyesi Hariri suikastının komplosunu kurmakla itham edilirken, son 15 yıldır ABD ile İsrail destekli kesimler suikastla ilgili Hizbullah ve Beşar Esad yönetimini suçlayan açıklamalar ve iddiaları kamuoyuna servis etmişti.

Yargıç David Re, "Dava dairesi, Suriye ve Hizbullah'ın Hariri ile siyasi müttefiklerini ortadan kaldırmak için saiklerinin bulunabileceği görüşünde olmakla birlikte Hizbullah liderliğinin Hariri'nin öldürülmesine müdahil olduğuna dair kanıt yoktur ve Suriye'nin müdahil olduğuna dair de doğrudan kanıt bulunmamaktadır" dedi. 1975-90 arasındaki Lübnan içsavaşının ardından 5 kez başbakan seçilmiş Refik Hariri'nin oğlu, Sünni blok lideri ve eski Başbakan Saad Hariri, Lahey'deki mahkeme salonunda kararın açıklanmasına katıldığına dair sosyal medyada paylaşım yaptı.



Yeni yorum ekle