Esad: Suriye, İran'la İş Birliği Yapmaya Kararlıdır

Sa, 18/08/2020 - 10:22

İran ve Suriye arasındaki ikili ilişkilerin ve direniş ekseninin güçlendirilmesinin stratejik önemini vurgulayan Beşşar Esad, ülkesinin ABD’nin ekonomik terörizmini etkisiz hale getirmek için İran İslam Cumhuriyeti ile koordinasyon ve iş birliği yapma konusunda kararlı olduğunu açıkladı.

Welayet News - İran İslam Cumhuriyeti Özel Siyasi İşlerden Sorumlu Dışişleri Bakanı Yardımcısı Ali Asker Hacı, ikili ilişkilerdeki son gelişmeleri ve Astana sürecindeki toplantıları ve bir anayasa komitesi kurulması ile ilgili konuları değerlendirmek ve üst düzey Suriyeli yetkililerle görüşmek üzere 16 Ağustos'ta Şam'a gitti. Ali Asker Hacı bu ziyarette, Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad ve Suriye Başbakan Yardımcısı ve Suriye Dışişleri Bakanı Velid el-Muallim ile bir araya geldi.

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Yardımcısı, Beşşar Esad ile gerçekleştirdiği görüşmede, Suriye parlamento seçimlerine atıfta bulunarak, İran İslam Cumhuriyeti'nin terörle mücadelede ve Suriye halkına yönelik haksız yaptırımlarda Suriye halkını ve hükümetini desteklemeye devam etme konusunda kararlı olduğunu vurguladı. Ali Asker Hacı, Tahran'da Astana liderlerinin sanal olarak düzenlediği zirveye ve Cenevre'de Suriye Anayasa Komitesi hakkında yapılacak toplantılara dikkat çekerek, iki ülke arasındaki ikili ve bölgesel konulardaki istişarelerin devam etmesini önemli olarak nitelendirdi.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad da bu görüşmede İran İslam Cumhuriyeti'ne Suriye halkına ve hükümetine karşı duruşundan dolayı teşekkür etti ve İran-Suriye ikili ilişkilerinin ve direniş eksenini güçlendirmenin stratejik öneminin yanı sıra, ülkesinin ABD'nin ekonomik terörizmini ve yaptırımlarını etkisiz hale getirmek için İran İslam Cumhuriyeti ile koordinasyon ve işbirliği yapma konusundaki kararlılığını vurguladı. Ali Asker Hacı bu görüşmede ayrıca, ikili ilişkilerdeki son gelişmeleri ve Suriye'deki gelişmeleri görüşmek üzere Suriye Dışişleri Bakanı Velid el Muallim ile bir araya geldi.

Taraflar bu görüşmede, işgalin devamına ve Siyonist rejimin Filistinlilerin ve bölge ülkelerinin haklarına yönelik işgalci ve saldırgan eylemlerine atıfta bulunarak, Siyonist rejimin planları konusunda dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Muhammed Cevat Zarif, 20 Nisan’da Şam’a gerçekleştirdiği bir günlük ziyarette Beşşar Esad ve Velid el-Muallim ile bir araya gelmişti. BM Genel Sekreteri'nin Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, 24 Temmuz'da İran'ın Özel Siyasi İşlerden Sorumlu Dışişleri Bakanı Yardımcısı Ali Asker Hacı ile telefonla görüşmüştü.

Bu telefon görüşmesinde son siyasi ve sahadaki gelişmeler, Astana sürecini güvence altına alan ülke liderlerinin yaklaşan sanal zirvesi, Anayasa Komitesi'nin bir sonraki toplantısı, İdlib ve Suriye'nin güneyindeki son durum ve aynı zamanda yaptırımlar sonucunda Suriye halkı için oluşan ekonomik durum ve sorunlar değerlendirildi ve görüş alışverişinde bulunuldu. İran İslam Cumhuriyeti Özel Siyasi İşlerden Sorumlu Dışişleri Bakanı Yardımcısı Ali Asker Hacı, geçtiğimiz günlerde Doha'ya yaptığı ziyarette Katar Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Sultan bin Saad Al-Muraikhi ile bir araya geldi.



Yeni yorum ekle