ABD'nın zorbalık dönemi sona erdi

Sa, 18/08/2020 - 06:09

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Muhammed Cevad Zarif, ''Yanlış bir hesaplama, Amerikan'nın süper gücü olan döneminin sona erdiğini ve nükleer anlaşma cenazesinin ABD'yi yendiğini gösterdiğini' söyledi.

Welayet News - İRNA'nın haberine göre, Zarif, dün gece bir televizyon programında yaptığı açıklamada, "Amerikalılar son 17 yıldır bir hesaplama hatası yaptı ve bu, Avrupalıların Amerikalılarla işbirliği yapmadığı birkaç şeyden biriydi." dedi.

ABD'nin İran'a silah ambargosunu her zaman sürdürmeye çalıştığını söyleyen Zarif, ABD'nin bu konuda başarısız olduğunu, çünkü en önemli sebebin Trump'ın nükleer anlaşmadan çekilerek bu anlaşmayı ortadan kaldırmaya çalışmasıyla başlayan yanlış politikası olduğunu belirtti.

İran dışişleri bakanı, "ABD yanlış hesaplaması iki yıl önce başladı ve ABD Dışişleri Bakanlığı, İran'a silah ambargoları uygulamak için bir propaganda kampanyası başlattı'' dedi.

Zarif, Amerikalıların, Güvenlik Konseyi'nde İran aleyhinde bildiriyi onaylatamadıklarını ve bu durumun da aslında onların uluslararası toplumun isteğine karşı hareket ettiklerini gösterdiğini fakat aldıkları ağır hezimetin ABD'yi yeni bir sorunla karşı karşıya getirdiğini belirterek, "Amerikalılar, Güvenlik Konseyi’nde yapılan oylamada bildirinin onaylanacağını düşündüler, ancak başarısız oldular ve Avrupa ülkeleri bile ABD'nin isteğinin aksine oy kullandılar ve bu durum uluslararası ilişkilerin değişimidir' dedi. 

Zarif, İnstagram üzerinden yayınlanan ‘’ Değişen Dünya’’ isimli konuşmasında da Batının tekelinin neden sonlanmak üzere olduğu sorusu üzerine, son oylama Amerika’yla birlikte sadece bir ülkenin aynı yönde oy verdiğini ve bunun uluslararası ilişkilerin değişmesinin göstergesi olduğunu bildirdi.

Dünyada egemen güçlerinin hedeflerine ulaşmadaki başarısızlıklarına değinen Zarif, Amerika’nın saldırdığı hiçbir ülkede hedeflerine ulaşmadığını, hatta dünya güçlerinin bir çok sorunu çözmede bile başarısız kaldıklarını söyledi.

Tags: 


Yeni yorum ekle