Azerbaycan Muharrem Merasimlerini Yasakladı!

Pa, 16/08/2020 - 23:41

Azerbaycan Cumhuriyeti hükümeti geçen yıllarda olduğu gibi mevcut yılda da Muharrem ayında özellikle de Aşura ve Tasua, Muharrem ayının 9'uncu ve 10'uncu günlerinde matem törenlerinin düzenlenmeyeceğini bunun yasak olduğunu açıkladı. Aslında bu yasaklanma Azerbaycan Cumhuriyetinde yeni bir konu değildir. Her yıl böyle bir yasak ve diğer kısıtlamalar söz konusu olmuştur.

Welayet News - Buna rağmen Bakü hükümeti mevcut yılda  koronavirüs salgını nedeniyle Azerbaycan Cumhuriyeti halkından  sosyal mesafe kurallarına uymalarını ve Muharrem ayında matem törenleri düzenlememelerini istemiştir. 

Bu yasaklara rağmen   Azerbaycan Cumhuriyeti halkı her yıl  Muharrem ayında daha görkemi törenler düzenliyor ve hep bir araya gelmeyi tercih ediyorlar. 

 Şehitlerin efendisi hz. Hüseyin -as-'ın matem ayı Muharrem  törenleri ile  ilgili dikkat çekici nokta,  Aras'ın Kuzeyindeki  medya organlarının çalışmalarının hız kazanmasıdır.   Azerbaycan Cumhuriyetinin Müslüman halkının karşı çıkmalarına rağmen  Azerbaycan Cumhuriyeti medyası   Müslüman toplumların  değerlerine uymayan şovlar ve müptezel müzik parçaları  yayınlayarak   İslam'ı ve Müslüman halkın inançlarını zayıflatmaya çalışıp nihai hedefleri çerçevesinde de insanların dini amaçlar ve değerler uğruna bir araya gelmelerini engellemek istiyorlar. 

Bu sürecin  kimi yabancı ülkelere ve dış mihraklara bağlı medya organlarının yayınları ile daha da şiddetlendirilmek istendiği aşikardır. 

Müslüman Azerbaycan Cumhuriyeti halkı ise  Muharrem ayında  görüntülü ve işitsel medya organların  dini değerlerine ve isteklerine saygı göstermesini  istiyorlar.   Her halükarda   Azerbaycan Cumhuriyeti makamları   koronavirüsün yayılmasını fırsat bilerek,   Aşura ve Tasua günleri dahil Muharrem günlerinde  evlerdeki toplanmaları bile yasaklamış ve karantina kurallarını daha sıkı bir şekilde uygulamaya başlamışlardır. 

Bu hususta Azerbaycan Cumhuriyeti içişleri bakanlığı  bir bildiri yayımlayarak şöyle bir açıklamada bulundu:"   Azerbaycan Cumhuriyeti bakanlar kurulunun kararına göre  21 Ağustosta  Muharrem ayının başlaması ile   kamu alanları ve evlerdeki  toplanma programları ve camilerin faaliyetleri de  31 Ağustos 2020'ye kadar  özel karantina kurallarının hayata geçirilmesi yüzünden yasaklanmıştır. " 

 Geçen yıllarda olduğu gibi   Kafkasya Müslümanlar İdaresi de bir bildiri yayımlayarak hükümetin bu kararını destekleyip Muharrem'de matem törenlerinin düzenlenmemesini istedi. 

Azerbaycan Cumhuriyeti hükümeti ve  Kafkasya Müslümanları İdaresinin  bu bildirisine tepki olarak  çoğu din işleri uzmanı,  camilerin hem de İmam Hüseyin as'ın şehadetinin yasının tutulacağı dönemde  kapatılmasının  yanlış bir karar olduğunu düşünüyor. 

 Örneğin Cuma dini cemiyeti lideri Hac İlgar  İbrahimoğlu Kafkasya Müslümanlar bildirisine tepki gösterip  şu açıklamalarda bulundu: "Kalabalık alanlarda özellikle de otobüsler ve  büyük marketlerdeki izdihama dikkat edilmemesine rağmen, camilerin kapatılması kararı  asıl konunun sağlık ve hastalığı önlemek olmadığı, meselenin başka  şeylerden kaynaklı olduğunu gösteriyor".

  Azerbaycan Cumhuriyeti'nde azınlıkta bulunan Sünnilerin bile Şialar ile beraber  Muharrem ayındaki törenlere katılması ile Azerbaycan Cumhuriyeti bu anlamda özel bir durum yaşamaktadır.   Bu çerçevede Azerbaycan'ın bu alanda sayılı ülkeler arasında yer aldığı söylenebilir.  

Azerbaycan Cumhuriyeti'ndeki Ehli Sünnet ise  Hüseyni matemcilere ellerinden geldiğince yardım ediyor. 

Tüm bunlara ve  Azerbaycan hükümetinin açıkladığı kısıtlamalara rağmen, Azerbaycan halkının Muharrem ayındaki  törenleri daha da görkemi bir şekilde düzenlemeye çalışacağı kesindir.  



Yeni yorum ekle