İmam Hamanei: ABD'nin İran'a düşmanlığı 19 ağustos 1953'te başlamıştır

Pa, 16/08/2020 - 09:14

İmam Hamanei, Amerika'nın İran'a karşı düşmanlığının 19 ağustos 1953'te başladığını ve İran İslam İnkılabı'nın zaferiyle de günümüze kadar sürdüğünü bildirdi.

Welayet News İslam inkılabı rehberi İmam Hamanei, hicri şemsi takvime göre 28 Mordad 1332, miladi 19 ağustos 1953'teki darbenin yıldönümü münasebetiyle sosyal paylaşım hesabından yayınladığı mesajda,  ''İran İslam Cumhuriyeti, Amerika'nın İran'a girişi ve nüfuzunu yeniden kapadı ve bu müzakere yasağı da Amerika'nın girişi yolunu kapayan bir durum olup bunu kabullenmek Amerikalılar için elbette  çok zordur' dedi.

19 ağustos 1953'te Şah rejimi ordu güçleri, ABD ve İngiltere'nin işbirliğiyle, Muhammed Rıza Pehlevi'nin ülke dışına kaçtığı bir sırada Muhammed Musaddık hükümeti aleyhinde darbe yaparak Şah'ı tekrar saltanata oturttular.

Sözkonusu darbe İran'da petrolün millileştirilmesi hareketinin zaferinden sonra İngiltere ve ABD'nin  müdahalelerinden yalnızca bir bölümüydü.

Son yıllarda ele geçen belgeler sözkonusu darbe girişiminde Amerika ve İngiliz yetkililerin bizzat direk olarak rol oynadıklarını gösteriyor.



Yeni yorum ekle