Arabistan, Fransa ve Amerika Diyab’ın yardımcısı konusunda anlaşmaya vardı

Sa, 11/08/2020 - 20:40

Lübnan El Ahbar gazetesi, Lübnan Hükümetinin istifasına değinerek, Amerika, Fransa ve Arabistan’ın Lübnan’da Nevvaf Selam başbakanlığında tarafsız bir hükümetin kurulması konusunda anlaşmaya vardığını yazdı.

Welayet News - Beyrut patlamasının ardından baskılara maruz kalan Hassan Diyab başbakanlığındaki Lübnan Hükümeti, sonunda Pazartesi günü istifa etti ve gelecek hükümet kurulana kadar işleri yürütecek hükümet haline geldi.

Konuyu haberleştiren El Ahbar gazetesi, Lübnan’ın içinden geçtiği şartları da teşrih ederek, şöyle yazdı: Bu şartlarda mevcut Lübnan hükümetini daha da yanlızlaştırıp siyasi tarafları ulusal birlik hükümeti üzerinde anlaşmaya çağırmak için Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Lübnan’a geldi. Hassan Diyab kendisi ile birlikte aynı masada oturan ve aynı zamanda kendisini kurban etmek için plan yapanlara yanıt vermeliydi ve ‘erken seçim bombasını’ gündeme atarak ta verdi ancak parlamento başkanı Nebih Berri, müttefiklerle danışmadan önümüzdeki Perşembe  parlamentoda hükümeti sorguya çekeceğini açıklayınca bu bomba Diyab’ın elinde patladı.

Fransa Dışişleri Bakanlığı Lübnan Hükümetinin istifasına tepki vererek, “Öncelik, bir an önce yeni hükümetin kurulmasıdır. Reformlar olmadan Lübnan çöküşe doğru gider” diye açıklama yapınca Macron’un girişimlerini tamamladı. Bu açıklamada, “Beyrut’un yeniden imarı ve reformlar için Lübnanlıların taleplerinin karşılanması” gelecek hükümetin sorunları olarak tanımlanmış. Lübnanlı siyasi güçler, uluslararası kapından iktidara geri dönüş için iyi bir giriş olarak Fransa'nın planı üzerinde hesap yaparken üst düzey siyasi kaynaklar Fransa'nın ulusal birlik hükümetinden yana olmadığını, Amerika ve Suudi Arabistan'la birlikte bir an önce hükümetin kurulmasını önerdiğini vurguladılar.

Riyad'a yakın kaynaklar da bu hususla ilgili, “Fransa Lübnan için yeni bir plan sunmuş değil ve Paris'in ulusal birlik hükümetinin kurulmasından yana olduğuna dair söylentiler doğru değildir, çünkü böyle bir hükümet başka bir darbenin nedeni olacaktır” diyerek, Fransızların Macron’un dediklerinin yanlış tercüme edilmesi gerekçesi ile ulusal birlik hükümetinden geri adım ettığını belirttiler.

El Ahbar gazetesi, ilgili kaynaklara dayanarak, Suudi Arabistan’ın Lübnan gelişmeleri ve Fransa'nın planı karşısındaki tutumu hakkında, Riyad açısından problem, “Hizbullah’ın hakimiyeti ve Mişel Aun’un bunu desteklemesi” olduğunu yazdı.

Lübnan'ın siyasi kaynakları, Amerikalılar-Fransızlar ve Suudilerin Lübnan’ın gelecek hükümetinin başbakanlığının adayı olarak Nevvaf Selam’ın adını gündeme getirdiklerini belirtiyorlar. Gelecek hükümetin başbakanı üzerinde asgari anlaşma sağlanması öncesinde istişareler için bir vakit belirlememek için Mişel Aun’un yasal yetkilerini kullanması da muhtemeldir. Ancak, ülke siyasi bir boşluğa düşmesin diye yeni hükümetin bir an önce kurulması gerekiyor. Aun ve Ulusal Özgürlük Hareketi Lideri Cubran Basil, Nevvaf Selam’ın adaylığına muhalif değiller ama Nebih Berri ve Hizbullah’ın tutumu henüz netleşmiş değil.   



Yeni yorum ekle