İran şu anki ve gelecekteki bütün Amerikalı yetkililerin ağzından daha büyük bir lokmadır

Ct, 08/08/2020 - 09:11

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, John Bolton ve Brian Hook veya Elliott Abrams arasında bir fark olmadığını ifade ederek, İran’ın şu anki ve gelecekteki bütün Amerikalı yetkililerin ağzından daha büyük bir lokma olduğunu söyledi.

Welayet News - İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Seyyid Abbas Musevi, Cuma günü, ABD’nin İran Özel Temsilcisi Brian Hook’un görevinden istifa etmesinin ardından attığı bir tweette, “Amerika’nın İran'a karşı politikası söz konusu olunca John Bolton ve Brian Hook veya Elliott Abrams arasında bir fark yoktur. Amerikalı yetkililer ağızlarından daha büyük bir lokmaya göz dikmişler. Bu, Mike Pompeo, Donald Trump ve gelecektekiler için de geçerlidir” ifadelerini kullandı.

Amerika'nın İran Özel Temsilcisi Brian Hook, bir Amerikan gazetesine verdiği demeçte, görevinden istifa edeceğini açıklamıştı.

Amerika Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise bir bildiri yayımlayarak, Hook’a teşekkür etti ve onun görevinden istifa edeceğini söyledi. Pompeo, Hook’un İran’daki bazı Amerikan vatandaşlarının serbest bırakılmasındaki iddialı rolüne değindi.

Amerika Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, birkaç gün önce Amerika Senatosu’ndaki bir oturumda, ‘maksimum baskı kampanyası’ adlı politikanın İran petrol gelirlerinin kısıtlanmasına rağmen ana hedeflerine ulaşmadığını itiraf etti.

Brian Hook, Amerika dış politika aygıtının temizlenmesinden kurtulan ve Rex Tillerson’un kovulmasından sonra kendi mevkisini koruyan parmakla sayılı birkaç Amerikalı yetkiliden biriydi.

Hook İran’a karşı aşırı ve oldukça sert tutumlar alıyordu, örneğin İran’a yönelik silah ambargosunun uzatılmasını istiyordu ama aynı zamanda Tahran ile doğrudan görüşmenin gerekliliğinden söz ediyordu.

Konuyla ilgili olarak New York Times gazetesi de, 52 yaşındaki Hook’un görevinden istifa etmesi Trump'ın ilk başkanlık döneminin bitiminden önce İran’la geride kalan her türlü diploması şansını ortadan kaldıracağını yazdı.

Habere göre, halihazırda Amerika’nın Venezuela Özel Temsilcisi Elliott Abrams, Brian Hook’un yerine geçmiş bulunuyor.

Washington Post gazetesinin de Cuma günü Amerikan yönetimindeki üst düzey bir yetkiliye dayanarak, Washington’ın İran karşıtı stratejisinin çöküşünden sorumlu tutulması için Brian Hook’tan istifa etmesi istendiğini yazdığını söylemek gerek.   

Tags: 


Yeni yorum ekle