Bağdat-Washington müzakereleri Amerika’nın diktelerinin icrasıdır

Cu, 31/07/2020 - 19:39

Amerika ve Irak’ın yakında ‘stratejik müzakereleri’ sürdürecekleri beklenirken, analistlerin pek çoğu söz konusu müzakereleri faydasız bir mesele olarak düşündüklerini, Washington’ın hiçbir zaman Irak’ın gelişmesi peşinde olmadığını ve olmayacağını vurguluyorlar.

Welayet News - Amerika'nın ‘stratejik müzakereleri' yürütecek Iraklı müzakere heyetinin belirlenmesine müdahalesi tartışmalara neden oldu; çünkü bu heyetin üyelerinin birçoğu Amerikan veya başka yabancı ülkelerin vatandaşlığına sahip.

Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Şehit Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Şehit Ebu Mehdi Muhendis’e  yönelik suikastin ardından Irak parlamentosu, başta Amerikan askerleri olmak üzere yabancı güçlerin bu ülkeden çıkarılmasını öngören yasa tasarısını onaylamıştı. 

El Ahd Haber Merkezi, Irak Hükümeti’nin belirli bir süre içinde uygulaması beklenen bu kararın onaylanması sonucunda Amerika’nın Irak’ta büyük bir kaosu çıkarıp böylece Irak’ı terk etme konusunu ertelemesi için kendi piyonlarını tahrik ettiğini aktardı.

Amerika elçiliğinde bulunan unsurların Irak milletinin Amerikan askerlerinin çıkarılmasını öngören parlamento kararına karşı kışkırtılmasındaki rolüne dikkat çeken El Ahd, parlamentonun tarihi kararından sonra, Irak’ın kendi şehirlerinde itirazlara tanık olduğunu ve Washington’ın sörfü yapmak için bu itirazları kullandığını vurguladı.

Iraklı analist Abbas el-Ardavi de Irak ve Amerika arasında yapılacak müzakereler hakkında, iki ülkenin müzakereleri konusunda olumlu hiçbir göstergenin bulunmadığını ve görünürde, Amerika’nın Irak’ta icra etmek istediği, dikte edilmiş konular olduğunu söyledi.

Amerikalı tarafın kendi sözlerini tutacağına dair hiçbir gövecenin bulunmadığını vurgulayan el-Ardavi, Amerika’nın verdiği veya açıkladığı güvenceleri uygulamaya geçirmekten her zaman kaçtığını belirtti.

El Ahd’ın aktardığına göre, Amerika Irak’ı İran İslam Cumhuriyeti ile yaşadığı husumetin sahasına çevirmek istiyor, bu ülkeyi bölgesel ve uluslararası çatışmaya çekmek istiyor ve Irak’ın ileriye bir adım atmasını istemiyor; zira ne zaman bir plandan (komplodan) çıksa başka bir sorun karşısına çıkıyor.

Irak Sadikun Fraksiyonu üyesi Hasan Salim ise, bu ülkenin Amerika ile müzakerelerini Wahsington’ın Bağdat'a karşı salt diktesi  şeklinde niteleyerek, Amerikalı taraf güvenlik ve siyasi konularla ilgili oturumları ve Iraklı tarafın ise ekonomik ve kültürel oturumları yöneteceğini vurguladı.

Salim, ayrıca, bugün Irak milleti yabancı güçlerin Irak’tan çıkarılmasını öngören parlamento kararının bir an önce icra edilmesini sabırsızlıkla beklediğini belirtti.

Welayet News 

Tags: 


Yeni yorum ekle