ABD bir haydut devlete dönüşmüştür

Per, 23/07/2020 - 21:20

İran İslam Cumhuriyeti dışişleri bakanı Muhammed Cevad Zarif Amerika’nın nükleer anlaşmadan çekildikten sonra haydut devlete dönüştüğünü söyledi.

Welayet News - Zarif, Sputnik’e verdiği röportajda, “Amerika kuşkusuz haydut bir devlete ve kanunları ihlal eden bir ülkeye dönüştü. Ancak ellerinde ciddi bankacılık imkânları ve küresel bankacılık sistemi üzerinde ciddi etkileri var. Yine de önemli bir neticeye ulaşıldı: Uluslararası toplum, Amerika’nın küresel bankacılık sistemi üzerindeki gücünü tanımanın veya bunu değiştirmenin gerekli olup olmadığı konusunda kafa yoruyor. Bugün, bu yönde bir hareket görüyoruz.’’ diye konuştu.

Donald Trump Amerika başkanı olarak Beyaz Saray’daki koltuğuna oturması ile Washington’un uluslararası sorumluluklar ve kurallara kayıtsız kalmak ve çok yönlülüğü çiğnemek, Trump Amerika’sının davranış modeline dönüştü.

Trump tek yanlılık ve hukuki normları ihlal etme çerçevesinde, Bercam nükleer anlaşmanın ardından bir biri ardından çeşitli uluslararası anlaşma ve kurumlardan çekildi. Bunun küresel çaptaki en son örneği ise dünyanın Korona pandemisi ile savaşın en yoğun döneminde Dünya Sağlık Örgütü’nden ayrılmasıydı.

Amerika’nın hali hazırda izlemekte olduğu tutum, yasa hâkimiyeti ve çok taraflı sisteme bir tehlikedir, öyle ki Trump Amerika’sının tutum ve davranışları sadece dünya toplumu değil, hatta bizzat Amerika halkının çıkarlarını bile tehlikeye düşürüyor.

Tüm normları ayaklar altına alan ve sorumluluklarına bağlı olmayan bir ülke, “haydut” tabirinden başka bir şekilde tanımlanamaz ve bu tutuma devam etmenin dünya sisteminde işe yaramaz ve sadece güvensizliği arttırıyor.

Dışişleri bakanı Muhammed Cevad Zarif’e göre “gönümüzde dünya sisteminin ihtiyacı olan ise, tüm ülkelerin çıkarlarının sağlanması için kanun hakimiyetine odaklanmak ve çok kutupluluktur.”

Örneğin Korona salgını döneminde sınır tanımayan Kovid 19’a karşı insanlığın sağlık güvenliğini sağlamak için, fikir birliği, toplu işbirliği ve sağlık çalışmaları ve tedavi tecrübelerinin paylaşılması gerekiyor. 

Korona salgınına karşı mücadelede toplu işbirliğinin şekillenme ekseni, en büyük görevi hastalıklara karşı insanlık hayatını korumakla görevli olan dünya sağlık örgütüdür.

Yaşanan şartlarda Amerika’nın Dünya Sağlık Örgütü’nden illegal ve normlara karşı çıkışı, sadece dünya toplumu ve insanlığa değil hatta Amerika halkı için yararlı değil üstelik Korona krizi ile mücadele ve insanların sağlığından emin olmak için yapılan tüm küresel çalışmaların zararınadır. 

Amerika temsilciler meclisi başkanı Nancy Pelosi, “ölümcül Korona hastalığı karşısında milyonlarca insanın canı tehlikedeyken Donald Trump koronayı yenmek için küresel çalışmaları felç etmeye çalışıyor” dedi.

İslam inkılabı muhafızlar ordusu Kudüs gücü dönem komutanı şehit korgeneral Kasım Süleymani’ye yönelik Irak topraklarında terör saldırı düzenlenmesi de Amerika rejimin küstahlığının en doruk noktasıdır, ıraklıların misafiri, batı Asya bölgesinde terörizm ile mücadelenin gerçek komutanı, Amerika devletinin işlediği terörün hedefi oldu.

Uzun süren görüşmeler sonucu İran ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi beş daimi üyesi ve Almanya’dan oluşan 5+1 grubu arasında imzalanan Bercam nükleer anlaşmadan illegal ve gerekçesiz çekilmesi, küresel kurum ve örgütlerden ayrılmak ve en önemlisi ise uluslararası yasa ve normlara kayıtsız kalmak ve de komutan Süleymani terörünü itiraf etmesi, Trump Amerika’sının haydut bir rejime dönüştüğü, tek sonucusun ise dünya toplumu için güvensizlik ve anormalliğin yayılmasıdır.



Yeni yorum ekle