Mısır ve Yemen’in İstifa Eden Hükümeti Arasında Gizli Anlaşma

Sa, 21/07/2020 - 10:37

Haber kaynakları, Suudilerin baskısı altındaki Yemen’in istifa eden hükümetinin Güney Yemen'deki Babülmendep Boğazı hakkında Mısır ile gizli bir anlaşma imzaladığını açıkladı.

Welayet News - İstifa eden Yemen Başbakanı Muin Abdulmelik bu gizli anlaşmayı, Mısırlı mevkidaşı Mustafa Madbuli'nin huzurunda Pazar gecesi Kahire'de imzaladı.

Bu kaynak ayrıca şu ifadelerde bulundu: ‘Bu anlaşma Mısır'ın Yemen'in batı kıyısında askeri bir varlığa sahip olmasına izin verecektir.

Bahsedilen bu anlaşma, askeri uzmanlardan oluşan bir Mısır heyetinin Birleşik Arap Emirlikleri kuvvetleriyle birlikte, Kahire'nin askeri bir üs kurmayı planladığı Babülmendep Boğazı'nda bulunan Miyun adasına gelmesinden birkaç gün sonra gerçekleşti.

Muin Abdulmelik'in Kahire'deki varlığı, Mısır'ın bölgesel rakiplerine, özellikle de Türkiye'ye, Mısırlı yetkililerin Ankara'nın Yemen'e sızmasına izin vermeyeceği mesajını ulaştırmayı amaçlıyor.

Rapora göre Kahire, Türkiye'nin Yemen meselelerine doğrudan müdahalesinin, "Libya" ve "Etiyopya" cepheleriyle birlikte Babülmendep Boğazı’nda bu ülkeye karşı üçüncü bir cephenin kurulmasına yol açacağından korkuyor.

Suudi Arabistan, Yemen savaşında son beş yılın yenilgisini telafi etmeye ve Mısır'ı Yemen bataklığına sürükleyerek ülkenin batı kıyısını savaşa katmaya çalışıyor.

Muin Abdülmelik pazartesi günü el-Sisi'ye, Yemen’in istifa eden Başbakanı Abd Rabbuh Mansur Hadi’nin kendi el yazısıyla yazdığı mektubunu verdi.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Sudan ve ABD ile birlikte 26 Nisan 2015'te Yemen'i işgal etmeye başladı ve Arap-Amerikan İttifakını oluşturdu, ancak son beş yıl boyunca Birleşik Arap Emirlikleri ve ABD hariç, diğer müttefikler Suudi koalisyonundan çekildi ve Abu Dabi eski bir müttefikken şimdi Yemen'in güneyinde Riyad'a rakip oldu.



Yeni yorum ekle