İngiltere'den Suudi Koalisyonuna 16 Milyar Sterlin Değerinde Silah ihracatı

Pt, 20/07/2020 - 09:26

İngiliz savaş karşıtı bir grup, İngiliz hükümetinin Yemen savaşı sırasında Suudi liderliğindeki koalisyon üyelerine 16 milyar dolarlık silah ihraç ettiğini ifade etti.

Welayet News - İngiltere'nin Yemen savaşı sırasında Suudi Arabistan'a 5 milyar dolardan fazla silah ihraç ettiği bildirilmişti. Ancak bir savaş karşıtı grup çeşitli istatistikleri bir araya getirerek, Suudi Arabistan'ın başını çektiği Yemen karşıtı koalisyon üye ülkelerine İngiltere tarafından yapılan silah ihracatının toplam değerinin 16 milyar sterlin olduğunu ortaya koydu. 

İlgiliz medya kuruluşu BBC'nin bu konuda yaptığı haberde, "Silah ticareti karşıtı grup, İngiltere'nin savaşın başladığı 2015'ten beri Suudi Arabistan'a 5,3 milyar sterlin değerinde silah satma lisansı verdiğini söyledi. Ancak bu dönemde Yemen'deki savaşa katılan Suudi müttefikleri ile de yaklaşık 1 milyar sterlinlik sözleşme imzalandı." diye belirtti. 

Savaş karşıtı aktivistler, rakamların satılması için lisans gerektirmeyen silahları içermediğini, aynı şekilde Suudi Arabistan'daki İngiliz silah şirketleri için onarım gelirlerini ve teknik ile lojistik desteği de içermediğini söylüyorlar.

Savaş karşıtı grup, Suudi liderliğindeki koalisyona satılan silahların ve hizmetlerin toplam değerinin, savaşın başlamasından bu yana en az 16 milyar sterlin olduğunu tahmin ediyor.

Satılan askeri teçhizat, Typhoon ve Tornado savaş uçaklarının yanı sıra güdümlü bombaları da içeriyor. İngiliz yetkililer koalisyonu taktikler ve askeri danışma hedeflerinin seçimi de dahil olmak üzere çeşitli konularda eğitiyorlar ve ayrıca Suudi ordusu İngiltere'de eğitiliyor.

Tags: 


Yeni yorum ekle