ABD'nin Suriye aleyhindeki yaptırımları İran fırsata çevirebilir

Per, 16/07/2020 - 10:56

Batı Asya uzmanı Sadullah Zarii, Amerika'nın Sezar Yaptırımları ile Batı’nın Suriye ile ilişkilerinin yolunu kapattığını belirterek, bu yaptırımların İran, Çin ve Rusya için bir fırsat olduğunu söyledi.

Welayet News - Amerika’nın Lübnan ve Suriye direnişine karşı girişimlerini değerlendiren Sadullah Zarii, “Amerikalılar hemen umitsiz olmazlar, bir yolu sürdürürler ve onda istikamet gösterirler ve bu onların bir özelliği” diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Amerikalılar bir yolda çıkmaza vardıkları zaman başka bir zaviyeden giriş yapmaya ve hedeflerine ulaşmaya çalışırlar. Bu açıdan şunu belirtmem gerek; onların bu tutumundan ders çıkarmalı ve bu istikameti biz de göstermeliyiz”.

Batı Asya’nın kıdemli analisti, devamla şunları belirtti: “Elbette şu noktayı eklemeliyim; Amerikalılar bir zeminde oynuyorlar ama muhatabın bu zemini Amerika’ya ait görmediğini asla dikkate almıyorlar. Lübnanlı seküler bir yurttaş bile Trump’ın mantalitesini Nasrullah’ın mantalitesinin karşısına koyduğunda Nasrullah’ın kötü mantalitesini Trump'ın iyi mantalitesine tercih eder, zira ulusallık Lübnan halkının Seyyid Hasan Nasrullah’ın yanında durmasına hükmeder”.

Zarii, şöyle dedi: “Lübnan halkı Seyyid Hasan Nasrullah’ı cesaret, sadakat, şehadet, mücahadet, mukavemet, dindarlık, merhamet, ahlak ve yiğitliğin simgesi olarak gördüğüne göre, kesinlikle onun yanında duracaktır. Amerika nasıl bir zeminde oynadığını bilmiyor, pirinç tarlasında futbol oynamak gibi bir şey. Belki bir kimse bu zeminde bir iş yapabilir ama aslında kendini zahmete atmaktan başka bir şey değildir.

Eğer Lübnan hakkında konuşuyorsak özgür Lübnan’ı konuşuyoruz, egemenliğimiz altındaki Lübnan’ı değil. Biz özgür ve bağımsız Lübnan’dan yanayız. Buna karşın, Amerika özgür Lübnan’dan söz ettiğinde kastı kendi egemenliğindeki Lüban’dır. Bu literatür Lübnanlının aklı ve anlayışı ile uyumlu değildir.

İşte bu yüzden Amerika’nın planları, sıkı çalışmalarına rağmen bir işe yaramaz”.

Amerika'nın Suriye aleyhinde belirlediği Sezar Yaptırımları ile ilgili bir soru üzerine ise Zarii, “Şu anda zaman artık iki kutupluluk zamanı değildir ve Amerika kapıları Suriye üzerine kapatmak isterse sevinecek olan Çinlilerdir, Ruslardır. Amerika'nın böyle bir girişimi, Pekin’nin, Moskova’nın ve hatta İran’ın önünde yeni bir fırsatın doğmasına neden olacaktır” dedi.

Zarii, “Amerika Suriye’ye yaptırım uyguladığında Batı’nın bu ülke ile ilişkileri tıkanmış olacak, bizim için de yeni bir fırsat doğacak. Amerika’nın Sezar Yaptırımları ile aslında kendine yaptırım uyguladığını söylemek gerekir” diye anımsattı.   

Sadullah Zarii
Çev.: Mehmet Gönül - Welayet News



Yeni yorum ekle