Danıştay, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesi kararını iptal etti

Cu, 10/07/2020 - 17:46

Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Danıştay'ın bu kararıyla Ayasofya'da ibadetin önü açıldı.

Welayet News - Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle açılan davaya ilişkin kararını açıkladı. Danıştay, söz konusu Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Bu kararla birlikte Ayasofya'da ibadetin yolu açılmış oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da söz konusu kararın ilan edilmesinden birkaç saat sonra Ayasofya'yı ibadete açan kararı imzaladı. Kararın fotoğrafını kişisel Twitter hesabında paylaşan Erdoğan, "Hayırlı olsun" dedi. 

İletişim Başkanlığı, buna ek olarak Erdoğan'ın bugün saat 20:53'te Millete Sesleniş konuşması yapacağını duyurdu.

Tarihi kararın ardından çok sayıda siyasetçi sosyal medya hesaplarından paylaşımlarda bulundu. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, herhangi bir ifade kullanmadığı Twitter paylaşımında yalnızca Ayasofya'nın fotoğrafına yer verdi. 

Bazı siyasilerin Danıştay kararı sonrası yaptığı paylaşımlar şöyle:

- AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan: "Danıştay'ın Ayasofya kararı, 86 yıllık tarihi bir ayıbı ortadan kaldırmıştır. Kendi topraklarımızda, Ayasofya’nın mahzun kalması hep yüreklerde yaraydı. Mülkiyeti Türkiye'de olan bir yapının aslından uzaklaştırılması, egemenliğimize de ters düşen bir durumdu.

Ayasofya, kutlu fethin sembolü ve mührüdür. Bugün bu tarihi kararla vuslat bekleyen milyonlarca yürekte hüzün son bulmuştur. Bu kararla Ayasofya, taşıdığı anlamla yeniden buluşmuştur. Fatih'in ve tarihin emaneti Ayasofya, artık manevi heybetine de yeniden kavuşacaktır."



Yeni yorum ekle