ABD: İran'a Karşı Fars Körfezi Ülkeleriyle Anlaşacağız

Cu, 10/07/2020 - 13:22

Amerikan dışişleri bakanı Mike Pompeo, ABD'nin İran'ın füzelerinin sözde tehdidine karşı koymak için Fars Körfezi ülkeleriyle işbirliği yapacağını söyledi.

Welayet News - Pompeo, dün yaptığı bir açıklamada, ABD'nin Fars Körfezi ülkeleriyle bir çok alanda işbirliği içinde olduğunu ve bu arada İran'ın füzelerinin sözde tehdidine karşı da o ülkelerle işbirliği yapacaklarını söyledi.

Pompeo iddiasında, İran'a yönelik silah yaptırımının temdit edilmemesi halinde bölgenin  daha da istikrarsızlaşacağını belirtirken, Amerika'nın Fars Körfezi'ndeki ülkeleri, İran'ın sözde füze ve diğer tehditlerine karşı koruyacağını ileri sürdü.

Amerika dışişleri bakanı, İran'ın füze programının nükleer anlaşma kapsamında kabul edilen BM Güvenlik Konseyi'nin 2231 sayılı bildirisine aykırı olduğunu iddia ederken, İran'a yönelik bütün yaptırımların geri getirilmesi için çabaladıklarını söyledi.

Bilindiği gibi İran'a yönelik silah yaptırımının ekim ayında sona erecek olmasına yaklaşıldıkça Amerikan yönetimi, bu yaptırımların uzatılması için diplomatik çalışmalarını hızlandırmış durumda ama Rusya ile Çin gibi Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ve diğer daimi olmayan ülkelerin çoğu Amerika'nın nükleer anlaşmadan çıktığı için nükleer anlaşma konusunda açıklama yapma hakkına sahip olmadığını ve nükleer anlaşma çerçevesinde İran'a silah yaptırımının uzatılmasına dair bir tasarının gelmesi halinde de bunu veto edeceklerini bildiriyorlar.

Tags: 


Yeni yorum ekle