ABD ve Türkiye Suriye'deki İşgallerine Son Vermeli

Çar, 01/07/2020 - 09:56

Suriye’nin Birleşmiş Milletler Temsilcisi, Güvenlik Konseyi'nde uluslararası hukuka bağlı olduklarını söyleyen ülkeleri, ABD'nin Suriye'deki insani durumu siyasallaştırılmasına son vermeye çağırdı.

Welayet News - Suriye'nin Birleşmiş Milletler Daimî Temsilcisi, uluslararası hukuka ve uluslararası barış ve güvenliğin sürdürülmesine bağlı olan ülkelerin, Suriye'deki insani meselenin siyasallaşmasına son vermesi ve Suriye'nin kalkınma ve insan hakları alanındaki çabalarını desteklemesi ve bazı ülkelerin mültecilerin yer değiştirmesini ve geri dönmesini önleme konusundaki dayatmalarını ve siyasi şartlarını reddetmesi gerektiğini söyledi.

Suriye’deki insani durum hakkında Güvenlik Konseyi’nin bir toplantısında konuşan Beşar el-Caferi şu ifadelerde bulundu: ‘Güvenlik Konseyi'nin bazı üye ülkeleri, Suriye'ye düşmanlık etmeye ve Suriye ve bölgedeki durumda olumlu ve yapıcı bir rol oynayamayacak düşmanca politikalar uygulamaya alışmışlardır, çünkü Güvenlik Konseyi, bazı ülkelerin baskısı altında sessizliğe bürünmüş ve Suriye'ye karşı NATO paktı için bir platform haline gelmiştir.’

El-Caferi, Güvenlik Konseyi'nin Suriye'deki krizin köklü bir şekilde çözülmesini desteklemesi gerektiğini vurguladı ve şunları söyledi: ‘Suriye'ye tam istikrarın geri dönmesine yardımcı olmak, insani durumu iyileştirmek, ABD-Türk işgalini ve onların Suriye'nin altyapısını ve servetini yok etmesini, tarımsal ürünleri ateşe vermesini sona erdirmek ve terörle mücadele etmek ve tek taraflı yaptırımları kaldırmak Güvenlik Konseyi'nin şu anki görevleri arasında yer alıyor.

Bazı insanlar, Türkiye'nin 1974'te Kıbrıs'ın bazı bölgelerini işgal etme deneyiminin Suriye'de tekrarlanacağını düşünüyorsa, tüm NATO üyeleri Erdoğan'la olsa bile Suriye'nin asla bunun gerçekleşmesine izin vermeyeceği söylenmelidir.

ABD, İngiltere ve Fransa, Suriyelilerin güvenliği ve refahı için herhangi bir iyi niyeti veya insani desteği engelledi. Ayrıca onlar, çocukların gıda ve ilacı ve bu ülkenin güvenliği ve kapasitesi ile savaş halindeler ve ABD, Türk ve İsrail'in Suriye’deki işgalini ve onların terörist unsurları tarafından doğrudan veya dolaylı olarak gerçekleştirdikleri işgal ve suçları destekliyorlar.

İnsanlık ve ahlak anlayışına sahip gibi davranmaya çalışan bazı Batılı ülkeler de başarısız oldu. Bu ülkeler, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Suriye'ye karşı yaptırımların azaltması konusundaki 16 Aralık'taki talebi karşısında sessiz kaldılar ve yaptırımları genişletip, arttırarak güvenilirlik ve insanlık sınavını geçemediler.’

Suriye'deki insani meselelerle ilgili BM Güvenlik Konseyi toplantısında, Çin'in Birleşmiş Milletler Daimî Temsilcisi de Suriye vatandaşlarının acı çekmesinden duyduğu endişeyi dile getirdi ve Suriye'ye karşı tek taraflı yaptırımların derhal kaldırılması çağrısında bulundu.



Yeni yorum ekle