Rusya: Türkiye S-400'leri ABD'ye satamaz

Sa, 30/06/2020 - 18:28

ABD'de Türkiye'yle yaşanan krizi aşmak için gündeme getirilen 'S-400'leri biz alalım' teklifi Rusya'nın tepkisini çekti: Türkiye S-400'leri Moskova'nın izni olmadan satamaz.

Welayet News - Türkiye’nin bir NATO müttefiki olarak Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerini satın alması nedeniyle ABD’yle yaşadığı krizde ‘S-400’lerin Washington tarafından alınması’ önerisi Rusya’nın tepkisini çekti. Rusya Federal Askeri ve Teknik İşbirliği Servisi’nin (FSVTS) sözcüsü Maria Vorobyova, ‘Türkiye’nin S-400 savunma sistemlerini Rusya’nın izni olmadan bir başka ülkeye ihraç edemeyeceğini’ söyledi.

‘İLKESİZ VE ALAYCI BİR ÖNERİ’

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’nın Dışişleri Komitesi Başkanı Leonid Slutskiy de, Ankara’nın ABD’li Senatör John Thune’un sunduğu teklifini değerlendirmeyeceğine inandığını belirtti. Rus devlet ajansı Sputnik’in aktardığına göre Slutskiy, “Cumhuriyetçi Parti’den Senatör John Thune’un Ankara ile Washington arasındaki gerginliği çözmek bahanesiyle Türkiye’den S-400’lerin satın alınması teklifi ilkesizce ve alayvari. Ancak sanıyorum ki böyle bir şey mümkün olmayacaktır ve bu teklif Türkiye tarafından değerlendirmeye de alınmayacaktır” dedi.

NE OLMUŞTU?

Söz konusu tartışma, Cumhuriyetçi Senatör John Thune’un önerisiyle patlak verdi. Thune, ABD’yle Türkiye arasındaki S-400 krizinin aşılması için hava savunma sistemlerini Washington’ın almasını önerdi; Amerikan Ulusal Savunma Yetki Yasası’nda değişiklik teklifinde bulunarak, Türkiye’deki S-400’lerin Amerikan ordusunun füze satın alma bütçesinden alınmasını gündeme getirdi.



Yeni yorum ekle