Çin Hong Kong'da uygulanacak Ulusal Güvenlik Yasası'nı onayladı

Sa, 30/06/2020 - 13:38

Çin hükümeti, Hong Kong'da uygulanması planlanan Ulusal Güvenlik Yasası'nı onayladı.

Welayet News - Çin'in en üst düzey yasama organı Ulusal Halk Kongresi'nde (UHK) yapılan oylamada Hong Kong'da uygulanacak olan Ulusal Güvenlik Yasası, oy birliğiyle kabul edildi.

Sputnik'te yer alan habere göre, yerel saatle sabah 9.00'da başlayan oturumda yasa oylamasının 15 dakikada tamamlandığı ve 162 daimi komite üyesinin evet oyu kullandığı bildirildi.

Kongre'nin onayını almasının ardından yasanın 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olacağı kaydedildi.

Güvenlik yasası

Hong Kong'da geçen yıl 9 Haziran'da Batı yanlısı göstericiler suçluların Çin’e iadesi tasarısını protesto etmişti.

Düzenlenen gösterilerde, protestocular ile polis arasında çatışmalar çıkmıştı. Bölgede aylarca süren protestoların ardından yerel hükümet geçen yıl 23 Ekim'de tasarıyı geri çekmişti.

Diğer yandan Batı'dan ve Hong Kong'daki Çin karşıtlarından tepki gören Ulusal Güvenlik Yasası kararı ise Çin Ulusal Halk Kongresi tarafından 28 Mayıs'ta kabul edilmişti. 

Ulusal Güvenlik Yasası, "Çin merkezi hükümetini yıkma, isyana teşvik, vatana ihanet, terör ile ulusal güvenliği tehlikeye atan fiil ve etkinliklerin" yasaklanmasını içeriyor.

Hong Kong Baş Yöneticisi Carrie Lam, Ulusal Güvenlik Yasası'na ilişkin yaptığı açıklamada, yasanın "ulusal güvenliği tehdit eden çok küçük bir azınlığı cezalandıracağını" açıklamıştı.

Yasanın kabul edilmesinin ardından, yasayı destekleyen ve karşı çıkan Hong Konglular ayrı ayrı eylemler düzenlediler.



Yeni yorum ekle