İsrail ile Arap Ülkeleri Arasındaki İlişkinin Geldiği Seviye

Pt, 16/04/2018 - 11:30

Jarusselam Post gazetesi yazarlarından Amotz Asa-El, son makalesinde Siyonist İsrail’in 70 yıllık serüvenini değerlendirdi.

Welayet News - Amotz Asa-El makalesinde, 1917’den 1948’e kadar yaşananları ve BM’nin 1948’de İsrail’i devlet ilan etmesinden sonra yaşanan Arap-İsrail savaşlarını ele alırken; İsrail ile Arap ülkelerinin ilişkilerinin bugün geldiği seviyeyi “hayal gibi” ifadesiyle tanımladı.

Makalesinde son dönem gelişen Arap-İsrail ilişkilerine işaret eden Amotz Asa-El, Siyonist rejimin kurucularının, Sosyal hareketlilik, diplomatik meşruiyet ve ticari erişim alanında gelinen noktayı ancak hayal edebileceklerinin altını çizdi.

Amotz Asa-El, Arap dünyasının ilk yıllarda İsrail’le defalarca savaş alanında karşı karşıya geldiğini, edindikleri tecrübeler sonucunda İsrail’le savaş seçeneğinden vazgeçtiklerini belirtti.

Savaşlar’dan sonra ciddi bir barışın geldiğinin altını çizen Amotz Asa-El, “Mısır ve Ürdün; İsrail’le barış yaptı, aralarındaki ticaret yavaş yavaş ama istikrarlı bir şekilde büyüyor” ifadelerini kullandı.

İsrail ve Mısır istihbaratlarının Sina Yarımadası’nda terörle mücadelede işbirliği yaptığını belirten Amotz Asa-El, İsrail ve Suudi Arabistan istihbaratçılarının ise İran’la ilgili elde ettikleri bilgileri beraberce analiz ettiklerinin altını çizdi.

Amotz Asa-El, İsrail ile Arap ülkeleri arasındaki ilişkinin geldiği seviyeyi, “İsrail’in Dubai’de bir ticaret bürosu faaliyet gösteriyor, binlerce İsrailli turist Fas’ı ziyaret ediyor ve İsrailliler Ben Gurion Havaalanından Riyad’a gidiyor” ifadeleriyle aktardı.

Arap ülkeleri ile İsrail arasındaki durumun 1948 öncesi döneme geldiğini belirten Amotz Asa-El, “Filistinliler ile İsrail arasında bir çatışma yaşandığında; Arap ülkelerinin Filistinlileri artık uzaktan alkışladıklarını” belirtti.

Irak ve Suriye’nin iç sorunlarıyla meşgul olsa da İsrail’in düşmanı olduklarının altını çizen Amotz Asa-El, “İsrail’e tahdit oluşturan Arap ordularının yerini İran’ın aldığını, bir zamanlar Arap ordularının Filistinliler için İsrail’le savaştığını, şimdi ise Filistinlilerin İsrail’le savaşta yalnız kaldığını” vurguladı.

 



Yeni yorum ekle