Avrupalı bini aşkın parlamenter, İsrail’in Batı Şeria’yı ilhak planına karşı kampanya başlattı

Çar, 24/06/2020 - 23:05

Binden fazla Avrupalı parlamenter, Donald Trump'ın planını eleştirerek, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerini ilhak etmesi halinde İsrail'e yaptırım uygulanması çağrısında bulundu.

Welayet News - Avrupa çapında binden fazla milletvekili Avrupa hükümetlerine hitaben kaleme alınmış bir mektuba imza artarak, İsrail’in Batı Şeria’nın bazı bölgelerini ilhak etme adımının Ortadoğu Barışı açısından ‘‘ölümcül’’ olacağını ve gerekirse karşı önlemlerle engellenmesi gerektiğini dile getirdi.

25 ülkeden bin 80 milletvekili tarafından imzalanan ve Çarşamba günü kamuoyuna duyurulan 23 Haziran tarihli mektupta, ilhakın uluslararası hukuka aykırı olacağını söyleyen imzacılar, ABD Başkanı Donald Trump’ın Yüzyılın Anlaşması adını verdiği yeni İsrail-Filistin barış planı ile ilgili endişelerini de dile getirdiler. 

Mektupta, Trump'ın planı ile ilişkili olarak ''Avrupa on yıllardır, İsrail-Filistin çatışması için uluslararası hukuk ve ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kararları ile uyumlu, iki devletli ve adil bir çözümü savunmaktadır. Ne yazık ki, Başkan Trump'ın planı uluslararası olarak üzerinde anlaşılmış parametre ve ilkelerden uzaktır. Parçalanmış Filistin toprakları üzerine kalıcı bir İsrail denetimini savunmakta, Filistinlilere egemenlik hakkı bırakmamakta ve İsrail'e Batı Şeria'nın önemli parçalarını tek taraflı olarak ilhak etmesi için yeşil ışık yakmaktadır'' ifadeleri yer aldı.

Milletvekilleri ilhakın İsrail-Filistin barışı ihtimalini ortadan kaldıracağını ve uluslararası ilişkilere yön veren temel kuralları çiğneyeceğini belirterek, zor kullanarak toprak elde etmenin 2020’de yeri olmadığını savundular. Aralarında İsrail’e ve Donald Trump’ın 28 Ocak’ta ilan ettiği sözde barış planına olumlu bakan Macaristan ve Çek Cumhuriyeti’nden de parlamenterlerin olduğu imzacılar, ilhak adımında ısrar etmesi halinde İsrail’e ekonomik ve ticari yaptırımlar şeklinde orantılı yanıt verilmesi çağrısında bulundular.

Mektupta son olarak ‘‘Uygun bir yanıt verilmemesinin toprak talepleri olan diğer ülkeleri cesaretlendireceği’’ iddiasına yer verildi.

Bugüne kadar önde gelen Avrupa Birliği ülkeleri İsrail’i ilhak planından vazgeçmeye çağırmış olsa da, Birliğin ilhakın gerçekleşmesi halinde İsrail’e verilecek yanıt konusunda açık bir stratejisi bulunmadığı belirtiliyor.



Yeni yorum ekle