Almanya’nın silah satışındaki en iyi müşterisi Türkiye

Sa, 23/06/2020 - 20:49

2018 ve 2019 yıllarında Almanya’dan en fazla silah satın alan ülke Türkiye oldu. Bugüne kadar “gizli” tutulan bu gerçeğin açığa çıkması, muhalefet tarafından “kabul edilemez” olarak değerlendirildi.

Welayet News - Almanya bir taraftan sınır ötesi operasyonları, basın özgürlüğü, insan hakları, otoriter rejim gibi konularda Türkiye hükümetini sert şekilde eleştirirken diğer taraftan savaş politikalarının sürmesi için en fazla silah veren ülke oldu.

Alman Haber Ajansı’nın Federal Ekonomi Bakanlığı tarafından “gizli” olarak sınıflandırılan bir belgeye dayanarak verdiği habere göre, Türkiye 2019’da Almanya’dan tam 344,6 milyon avro değerinde silah satın aldı. Bu miktar Almanya’nın geçen yılki toplam silah satışının üçte birine denk geliyor.

Almanya, 2019’da toplam 823,6 milyon avroluk silah satışı yapmıştı.

Benzer bir durum 2018 için de geçerli. Hükümetin verilerine göre, iki yıl önce gerçekleştirilen toplam silah satışının (770,8 milyon avro) üçte biri (242,8 milyon avro) yine Türkiye’ye yapıldı.

Türkiye’ye satılan silahların başında tank, top, savaş gemisi, askeri helikopter, denizaltı, savaş uçakları geliyor. Ancak hangi silahtan kaç tane satıldığı ayrıntılı olarak belirtilmezken, büyük kalemin Akdeniz’deki doğalgaz gerilimine bağlı olarak donanma olduğu ileri sürülüyor. Almanya, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de doğal gaz aramalarına karşı çıkarak AB üyesi Kıbrıs ve Yunanistan’a destek veriyor. Bu çerçevede her iki ülkede de silah satıyor.

GİZLİ TUTULMAK İÇİN GAYRET HARCANDI
Daha önceki yıllarda hangi ülkenin ne kadar silah aldığını ayrıntılı olarak açıklayan Almanya, geçtiğimiz sonbahardan bu yana ilk kez alıcı ülkelerin listesini yayınlamamaya başlamıştı. Bunda Türkiye’nin en büyük alıcı olmasının büyük bir rol oynadığı tahmin ediliyor.

Ülkelerin tam listesinin açıklanmamasına gerekçe olarak, “Federal İstatistik Dairesi, raporda ülkelere dair verilerin sıralanması durumunda silahları üreten firmaların tespit edilmesinin mümkün olabileceği ve bunun ticari ticari sırların korunması ilkesi çerçevesine ülke verileri yayınlanmama gerektiği” gösteriliyordu.

Almanya’nın en fazla silah sattığı ülkeler sıralamasında Türkiye’yi Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) takip ediyor.

MİLİTARİST DIŞ POLİTİKA İÇİN SİLAHLANMA
Almanya’nın 2018 ve 2019’da en fazla silah sattığı ülke olan Türkiye, özellikle bu yıllarda dış politikasını olduğundan fazla militaristleştirdi. Kuzey Suriye ve Irak Kürdistan Bölgesi’ne yönelik askeri operasyonlar düzenlendi. Özellikle Kuzey Suriye’de Almanya’dan alınan silahların da yardımıyla Afrin başta olmak üzere değişik Kürt bölgelerine askeri operasyonlar düzenlendi ve bu operasyonlar zamanla kalıcı hale geldi.

Halen bölgede bulunan Türkiye askerinin elinde Alman’dan giden silahların olabileceği; aynı şekilde Akdeniz’deki gerilim ve Libya’ya askeri çıkarma da Almanya’dan alınan silahların kullanılmış olabileceği iddia ediliyor.

HEM ELEŞTİRİYOR HEM SİLAHLANDIRIYOR
Almanya’nın verdiği silahlarla özellikle Kürtlerin yaşadığı bölgelere düzenlenen askeri operasyonlarda kullanılması Alman hükümeti tarafından sert tepkiyle karşılanmıştı. Ama satış oranları bu tepkinin sözde kaldığını gösterdi.

Reklam
Özellikle Afrin’e yönelik “Zeytin Dalı Operasyonu”nda Alman panzerlerin kullanıldığının görüntülenmesi Almanya’da tepkilere neden olmuştu. Bunun üzerine Federal Hükümet, tank modernizasyonu durdurmuştu. Ayrıca Türkiye’de tank fabrikası kurmaya hazırlanan Rheinmatell’in girişimini başka bir tarihe ertelemişti.

Ancak Gazeteci Deniz Yücel’in serbest bırakılmasının ardından tank modernizasyonuna ve silah satışına deva edilmişti. Yücel de daha sonra verdiği röportajlarda kendisi üzerinden silah pazarlığı yapıldığını değişik vesilelerle ifade etmişti.

DAĞDELEN: HÜKÜMETİN UMURUNDA DEĞİL
Türkiye’nin Almanya’dan en fazla silah satın alan ülke olması muhalefet partilerinin temsilcileri tarafından tepkiyle karşılandı. Sol Parti Federal Parlamento Milletvekili Sevim Dağdelen, gazetemizde yaptığı açıklamada, “Uluslararası hukuka aykırı olarak Irak’da düzenlene askeri operasyonlar ve Erdoğan’ın kirli savaş politikasının sürdüğü Suriye ve Libya’daki gelişmelere rağmen Türkiye’nin Almanya’dan en fazla silah alan ülke olması kabul edilemez. Yine Erdoğan’ın Almanya’dan aldığı silahları Doğu Akdeniz’de Yunanistan ve Kıbrıs’a karşı kullanması da Almanya hükümetinin umurunda değil” dedi.

Yeşiller Partisinin savunma uzmanı Katja Keul ise basına yaptığı açıklamada, “Alman hükümetinin silah ihracatında şeffaflıktan bu denli uzaklaşması skandaldır. Türkiye için bilindiği üzere geçmişte çok sayıda denizaltı satış izni verildiği ve bu süreçlerin tamamlanması uzun sürdüğü için 2020 yılında da silah ihracatında yüksek meblağlar döneceğini söyleyebiliriz” dedi.

evrensel



Yeni yorum ekle