Baro başkanlarına Ankara girişinde polis müdahalesi

Pt, 22/06/2020 - 14:51

Baroların yapısını değiştirecek yeni yasal düzenlemeye karşı Ankara'ya yürüyen 60'a yakın baro başkanının kente girişine izin verilmedi.

Welayet News - Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gelen ve barolarla ilgili yasa değişikliğine tepki gösteren 56 baro başkanı, sembolik olarak 20'şer kilometre yürüyerek Ankara'ya ulaştı.

Ankara girişinde baro başkanlarını bekleyen polis ekipleri, valilik kararıyla yürüyüşe izin verilmediğini belirtti.

​Üç günden bu yana demokrasi, insan hakları, hukuk ve demokrasi talebiyle bulundukları illerden  yürüyüşe başlayan baro başkanları Ankara girişinde polis tarafından durduruldu. Baro başkanlarının kente alınmaması ve zaman zaman fiziki müdahaleye maruz kalması başta İstanbul ve İzmir olmak üzere çeşitle kentlerde protesto edildi.

Avukatların, İzmir’de adliye önünde yaptığı basın açıklamasına, İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel de telefonla katıldı.

İzmir Barosu Başkan Yardımcısı Özgür Yılmazer  “Türkiye’nin dört bir yanından baro başkanlarımız adalet için, özgürlük için, hukuk için üç günden beri yürüyorlar. Bu üç günlük yürüyüşleri boyunca halkımızdan, yurttaşlarımızdan inanılmaz bir destek var kendilerine. Halk, başkanlarımızın niçin yürüdüğünü anlamış durumda. Ancak başta siyasi iktidar ve Türkiye Barolar Birliği’nin başındaki Metin Feyzioğlu olmak üzere bu yürüyüşün nedenini, anlamını, önemini anlaması gerekenler maalesef algılamış değil. Biz şu anda Ankara’da barolar adına yürüyen başkanlarımıza yapılan müdahaleye karşı başkanlarımıza destek için buradayız” dedi.

Yılmazer’in okuduğu basın açıklaması şöyle:
BU SALDIRILAR MÜCADELEMİZE ZARAR VEREMEYECEK: 19 Haziran Cuma günü Türkiye’nin dört bir yanından baro başkanları tarafından başlatılan yürüyüş, Ankara sınırında hukuka aykırı olarak durdurulmuştur. 56 baro başkanının ve çok sayıda baro yönetim üyesinin barışçıl şekilde gerçekleştirdikleri bu eylemin engellenmesi Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve ülkemizin tarafı olduğu uluslararası sözleşmelerle korunan gösteri ve toplantı yürüyüşü hakkının açık ihlalidir.

GÖZALTI GİRİŞİMİ VE DARP: Güvenlik güçlerinin bu hukuksuz emri yerine getirirken Ordu Barosu Başkanını gözaltına almak istemesi, Gaziantep Baro Başkanı’nı darp etmesi ve baro başkanımız Özkan Yücel’e darp girişiminde bulunması iktidarın düştüğü aczin açık göstergesidir. Hukukun üstünlüğü mücadelesi veren baro başkanlarına yönelik bu tavır esasen yurttaşlara verilmek istenen bir göz dağıdır. Bu saldırılar ülkemizin demokratik ve insan haklarına dayalı bir cumhuriyet olarak kalması ve yurttaşların haklarının korunması için devam ettirdiğimiz mücadelemize asla zarar vermeyecektir.

GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ, BİAT ETMEYECEĞİZ: Baroların bugün yaktığı ateş milli mücadelenin Müdafayı Hukuk anlayışının bir devamıdır. İzmir Barosu ve tüm barolar yurttaşın hukukunu müdafaa etmek azminden bir nebze olsun geri adım atmayacaktır. Buradan bir kez daha yüksek sesle haykırıyoruz. Vazgeçmeyeceğiz, teslim olmayacağız, biat etmeyeceğiz.

‘FAŞİZM HÜKÜM SÜRÜYOR’

Basın açıklamasına telefonla katılan İzmir Barosu BaşkanıÖzkan Yücel ise Ankara’da yaşananların, ülkenin içine düşürüldüğü durumun açık bir göstergesi olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

“Bu durum, şu an Türkiye’de faşizmin hüküm sürdüğünü, polis devletinin hakim olduğunu, hak ve özgürlüklerin tamamen askıya alındığını gösteriyor. Bu aslında yürüyüşümüzün ne kadar anlamlı, ne kadar değerli olduğunu gösteren bir duruma da işaret ediyor. Türkiye’nin dört bir tarafından baro başkanları özgür bir ülke, demokratik bir ülke, insan haklarına uygun bir ülke için yola çıktılar ve mücadelelerini sürdürüyorlar. Bugün Ankara girişinde hâlâ bekliyoruz. Baro başkanlarımız şu anda oturma eylemine geçtiler. Buradan ayrılmayacağız, vazgeçmeyeceğiz, kazanana kadar mücadeleye devam edeceğiz. Sizlerin oradan destek veriyor olmanız bizi burada çok daha güçlü kılıyor. İyi ki varsınız sizlerle birlikte yol yürüyor olmak beni her zaman onurlandırdı.”



Yeni yorum ekle