AB Liderler Zirvesi uzlaşmasız sona erdi

Cu, 19/06/2020 - 23:53

Avrupa Birliği Liderler Zirvesi video konferans yoluyla yapıldı.

Welayet News - Zirvede koronavirüs salgınının ekonomik sonuçlarına yönelik "kurtarma programı" ve Birliğin gelecekteki bütçesine ilişkin konularda uzlaşma sağlanamadı.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen zirvenin ardından bir basın toplantısı düzenledi.

27 üye ülke liderinin katıldığı toplantıda Covid-19 salgınının ekonomik etkilerine karşı hazırlanan "kurtarma programı" ile AB’nin 2021-2027 yıllarına yönelik bütçesinin ele alındığını belirten Michel, "Bu konular ilk defa liderler seviyesinde görüşüldü. Farklı yaklaşımlar olumlu biçimde ele alındı. Zorlukları hafife almamalıyız. Şimdi bu konularda müzakere aşamasına geçtik" dedi.

Temmuz ayı ortasında Brüksel'de liderlerin katılımıyla yapılması planlanan bir zirve yapılacağını açıklayan Michel, yakın zamanda müzakerelere yönelik somut tekliflerde bulunacağını söyledi. Michel, "Bütçe ve kurtarma fonunun boyutu, kredi ve hibe tartışmaları ile bunlara yönelik şartlar zor konular" dedi.

AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen de, "Komisyon olarak toplam 1,85 trilyon Avroluk bütçe ve kurtarma programı teklifimizi ortaya koyduk" dedi. AB liderlerinin yaz tatili öncesinde bir anlaşma sağlama niyetinde olduklarını söyleyen Von der Leyen, "İlk tartışmalar fikir ayrılıklarını ortaya koydu. Kurtarma programı ve bütçe ile ilgili boyut, krediler, hibeler ve hesaplama yöntemleri ile ilgili bazı konularda farklı görüşler bulunuyor. Toplantıda bu konuları tartıştık” dedi.

AB Komisyonu, Avrupa Birliğinin 2021-2027 yıllarındaki bütçesinin toplam boyutunun 1,1 trilyon Avro olmasını ve söz konusu bütçeye, AB Komisyonunun üye ülkelerin teminatıyla sermaye piyasalarından borç alarak kuracağı bir fonun entegre edilmesini teklif etmişti. Ekonomik kurtarma fonunun toplam boyutunun 750 milyar Avro olmasını öneren AB Komisyonu, bunun üye ülkelere 500 milyar Avroluk hibe, 250 milyar euroluk kredi sağlamasını planlamıştı. Teklifte, fon kaynaklarının büyük kısmının salgından en fazla etkilenen AB ülkelerinden İtalya, İspanya ve Fransa'ya ayrılması dikkati çekmişti.

Tags: 


Yeni yorum ekle