Anayasa Mahkemesi'nden Demirtaş'a özgürlük kararı

Cu, 19/06/2020 - 00:04

AYM, Selahattin Demirtaş'ın tutukluluk süresinin makul süreyi aştığı gerekçesiyle kişi hürriyeti ve güvenliğinin ihlal edildiğine hükmetti.

Welayet News - Anayasa Mahkemesi (AYM), eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluluk süresinin azami süreyi aşması ve tutukluluk incelemesinin yapılmamasıyla ilgili başvurusunda hak ihlali kararı verdi.

AYM, tutukluluğun makul süreyi aşması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliğinin ihlal edildiğini kararlaştırdı. Mahkeme Demirtaş’a 50 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Tutukluluk incelemesinin yapılmaması dolayısıyla kişi hürriyeti ve güvenliğinin ihlal edildiği iddiasının “konu bakımında yetkisizlik” gerekçesiyle kabul edilemez olduğuna karar veren AYM, tahliye talepleri ve tutukluluğa itirazların karara bağlanmamasının ihlal olduğu başvurusunu ise “süre aşımı” nedeniyle kabul edilemez buldu.

Tutukluluğun kanunda öngörülen süreyi aştığı iddiası ise “açıkça dayanaktan yoksun” olarak nitelendirilerek reddedildi.

Ayrıca kararın bir örneğinin Adalet Bakanlığı ve Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine karar verildi.

AYM’nin söz konusu davayla ilgili yargılamada uzun tutukluluk nedeniyle hak ihlali olduğu ve serbest bırakılmasına yönelik bu kararının Demirtaş’ın özgür kalmasını sağlaması beklenmiyor. Çünkü daha önce Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nin tahliyeye yönelik aynı yöndeki kararının ardından Demirtaş başka bir soruşturma gerekçe gösterilerek tekrar tutuklanmıştı. 



Yeni yorum ekle