ABD: İran'ın Venezuela'ya Yardımlarını Durdurmak İçin Yeni Yaptırımlar Hazırlıyoruz

Per, 18/06/2020 - 10:20

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Amerika Birleşik Devletleri'nin, Venezuela'yı desteklemek için yaptırımların etkisiz sayılmasını tolere etmeyeceğini söyledi.

Welayet News - Reuters Haber Ajansı, ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsünden naklen şunları yazdı: ‘Amerika Birleşik Devletleri, Venezuela'yı desteklemek için yaptırımların etkisiz sayılmasını tolere etmeyecektir.’

Bu sözcü, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro hükümetine karşı  iddialarını yineledi ve şunları söyledi: ‘Uluslararası ticaret topluluğu, hain ve yasa dışı Nicolas Maduro rejimi ile herhangi bir anlaşmanın yasal risklerinin farkında olmalıdır.’

ABD Dışişleri Bakanlığının sözcüsü tarafından bu açıklamalar, Reuters tarafından gündeme gelen iddialara yanıt olarak geldi.

Reuters'ın yeni iddiası

Reuters, isimsiz bir kaynaktan naklen, İran'ın Venezüella'ya ayda iki veya üç yük yakıt tankeri göndermeyi planladığını iddia etti.

İran İslam Cumhuriyeti, geçen ay Venezuela'ya beş petrol tankerleri teslim etti. Amerika bu tankerleri tehdit etmesine rağmen, bununla mücadele etmek için bir eylemde bulunamadı.

Hükümeti, İran ve Venezüella arasındaki petrol alışverişine öfkeli olan ABD Dışişleri Bakanlığının bu sözcüsü şu ifadelerde bulundu: ‘İran'ın aşırı yolsuz ve baskıcı rejiminin, Maduro'nun hırsız ve acımasız hükümetine karşı bir akrabalık hissetmesi şaşırtıcı değildir.’

Amerika’nın yeni adımları

Geçen hafta Wall Street Journal Gazetesi, ABD Başkanı Donald Trump'ın, İran ve Venezüella arasındaki petrol ticaretini önlemek için onlarca tankere karşı yeni yaptırımlar hazırladığını bildirdi.

Bu gazete ayrıca ABD hükümetinin bu tankerlerle bağlantılı şirketlere de baskı yaptığını yazdı.

Bu raporlar, ABD Hazine Bakanlığı Dış Varlıkların Kontrolü Ofisi’nin, Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro hükümetiyle işbirliği yaptığı için en az 50 tankere karşı yeni yaptırımlar hazırladığını göstermektedir.

İki hafta önce, ABD Hazine Bakanlığı yetkilileri dört şirket ve gemisini Venezuela ile petrol ticaretinde rol oynadıkları için boykot etti.

ABD Dışişleri Bakanlığı geçen ay, ABD'li yetkililere göre İran yakıtını teslim etmek için Venezuela'ya doğru yola çıktıklarını iddia ettikleri iki Yunan tankerini yaptırım uygulamakla tehdit etti.

Geçtiğimiz haftalarda İran İslam Cumhuriyeti'ne ait beş tanker, ABD'nin İran ve Venezüella'ya karşı tek taraflı yaptırımlarına rağmen Venezüella'ya yakıt teslimatı yaptı.

ABD hükümetinin İran Özel Temsilcisi Brian Hook şunları söyledi: ‘Yaklaşık 150 İran tankerinin bayrağını tespit ettik. Hook’un sayılara değinmesi, uluslararası nakliye için gereken kayıt numaralarını ifade etmektedir.

Wall Street Journal, ABD hükümetinin Venezuela gemileri üzerinde de benzer bir baskı yarattığını, bu nedenle her iki ülkenin de petrol sektörünü ayakta tutmak için özel sektöre başvurmaya çalıştığını açıkladı.

ABD'li yetkililer, ABD'nin, denizcilik endüstrisini yaptırımlarla tehdit ederek İran ve Venezuela arasındaki ilişkileri önlemek için yeni adımlar attığını söylüyor.

Bu yetkililerden biri şu ifadelerde bulundu: ‘Londra merkezli bir İngiliz finans hizmetleri şirketi olan Lloyd's, iki nakliye şirketi ile Venezuela arasında iddia edilen işbirliğini araştırıyor.’

Bu kaynak, Lloyd's'un, Dinakam petrol tanker yönetimi de dahil olmak üzere iki şirket ile geçen hafta ABD tarafından yaptırım uygulanan gemiler arasındaki muhtemel bağlantıyı araştırdığını söyledi.

Lloyds ve Dinakam, Wall Street Journal’ın röportaj talebine yanıt vermedi.

ABD’li üst düzey bir yetkili, ABD tarafından yaptırım uygulanabilecek şirketlerden bir diğerinin de Kolombiyalı bir işadamı tarafından yönetilen şirketler olduğunu söyledi. Bu iş adamının ismi "Alex Saab Moran’dır ve Maduro ailesiyle bağları olduğu iddia edilmektedir.

ABD hükümeti geçen yıl Saab'a, Venezuela hükümetine kara para aktardığı iddiasıyla yaptırım uyguladı ve onu suçladı ama hem Saab hem de Maduro Amerika’nın bu iddialarını reddetti.

Amerika’nın İran Karşıtı Yönergeleri

ABD Dışişleri Bakanlığı, Hazine Bakanlığı Varlık Kontrol Ofisine ve Sahil Güvenliğe, Mayıs ayında denizcilik endüstrisine baskı yapmak ve İran da dahil olmak üzere birçok ülkeye daha sıkı yaptırımlar uygulamak için yönergeler yayınladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, bu direktifin amacının denizcilik endüstrisine ve enerji alanında faaliyet gösterenlere, hileli gemi kullanımıyla mücadele etmeleri konusunda yardımcı olmak olduğunu söyledi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı ayrıca raporda geçen "aldatıcı eylemler" cümlesinin sanayide yer alan kişi ve kuruluşlar için yaptırım riski oluşturabileceği konusunda da uyardı.



Yeni yorum ekle