Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İran Dışişleri Bakanı Zarif ile görüştü

Pt, 15/06/2020 - 15:31

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde bir görüşme gerçekleştiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ile İran arasındaki uçuşların 1 Ağustos itibarıyla açılmasının planlandığını söyledi.

Welayet News - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde bir görüşme gerçekleştirdi.

Bakan Çavuşoğlu görüşme sonrası şu açıklamalarda bulundu:

"Sınırları açtık. 1 Ağustos'tan itibaren uçuşları da başlatacağız. Bölgede istikrarsızlık ve terör var. Bundan sonraki süreçte Suriye'de kalıcı barışı getirmek için ne yapmamız gerektiğini konuşmamız gerekiyor. İran'ın istikrarı ve huzuru da bizim için oldukça önemli. İran'a yönelik tek taraflı yaptırımlara karşıyız. Şu pandemi bize bir şey öğretti ki, bugün her zamankinden daha fazla işbirliği ve dayanışmaya ihtiyaç var. Tek taraflı adımlar ve yaptırımlar yerine birlikte adım atmak, dayanışmayı artırmak gerekiyor."

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ise şunları söyledi:

"Dünyadaki birçok güç bir virüs karşısında çaresiz kaldı. Tek taraflı politikaların hiç kimseye faydası yok. ABD'ye karşı tek taraflı ambargolarına karşı durdu Türkiye. Türkiye'deki kardeşlerimize çok teşekkür ediyoruz. Pandemi nedeniyle yüz yüze görüşmeler azaldı. Bugün burada olduğum için çok mutluyum. Bugün bir anlaşma imzaladık. Diplomatik taşınmazlarla ilgili bir anlaşma imzaladık. On yıllardır süren sorunu bu anlaşma ile çözmüş olacağız.

Birkaç gün önce karayolu sınırı açıldı. Artık havayolu ile de yolcular gidip gelebilirler inşallah. Bu ayın sonuna kadar İran'ın doğal gaz akışı Türkiye'ye yeniden başlayacak. Türk sanayisi İran doğal gazını kullanabilecek. İnşallah Sayın Erdoğan'ın ziyareti ile de işbirliklerimizi sürdüreceğiz."

Çavuşoğlu: Ruslarla görüşmelerimizde herhangi bir sıkıntı yok

Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ve Savunma Bakanı Şoygu'nun Türkiye'yi ziyaretinin ertelenmesine dair sorulan soru üzerine, "Rusya ile Libya konusunda temel prensiplerde sıkıntı yok, farklı taraflarda olduğumuz açık ama kriz yok" dedi.

"Ruslarla görüşmelerimizde herhangi bir sıkıntı yok. Kalıcı bir ateşkes ve Libya'yı siyasi sürece götürebilecek bir süreç için detayları biraz daha konuşmamız lazım" dedi.

Çavuşoğlu "Teknik düzeyde Rusya'yla hem kendi aramızda hem de Libyalılarla konuşma konusunda hemfikir kaldık. Dün Lavrov'la iki defa telefon görüşmesi gerçekleştirdik ve bu erteleme kararını birlikte aldık. Önümüzdeki süreçte bunlar netleşince bir araya gelme konusunda da teyitleştik. Bunun başka bir yere çekilmesine gerek yok" diye konuştu.



Yeni yorum ekle