El Fetih Koalisyonu: ABD Güçleri Irak'tan Çekilmeli

Pt, 15/06/2020 - 10:13

El Fetih Koalisyonundan bir Irak milletvekili, Washington'un bir sonraki müzakerelerde parlamentonun bu ülkenin birliklerinin Irak'tan çekilmesine ilişkin kararını uygulaması gerektiğini vurguladı.

Welayet News - El-Fetih koalisyonunun Irak milletvekillerinden Muhammed el Baldavi Pazar günü yaptığı açıklamada, ABD ile ilk görüşmelerin olumlu olduğunu ve bu görüşmelerde ikili ilişkilerdeki ilk çizgilerin çizdiğini söyledi.

El-Baldavi, el-Malume haber sitesine verdiği röportajda, ABD-Irak görüşmelerinde çizilen ilk hatların iyi olduğunu ve Irak'ın egemenliği ve Irak'ın içişlerine müdahalede bulunulmamasının önemi gibi bazı önceliklerin vurgulandığını söyledi.

El-Baldavi şu ifadelerde bulundu: ‘Gelecek ay bu görüşmelerde, ABD birliklerinin Irak'tan çekilmesi konusundaki parlamento kararının uygulanmasına odaklanılacaktır, çünkü bu karar Irak hükümeti için mecburi ve geri dönülmeyecek bir karardır.

Yeni bir hükümetin kurulmasını, ABD birliklerinin Irak'tan çekilmesine ilişkin kararın uygulanması ve Irak'ta ABD askeri üslerinin kurulmaması garanti ediyor.’

Bağdat ve Washington arasındaki stratejik görüşmeler 11 Haziran Perşembe günü video konferans yoluyla başladı ve bu görüşmelerde ikili ilişkiler ve Irak ile ABD arasındaki gelecekteki ilişkilerin ana hatları belirlenecek.

Irak'ın en önemli taleplerinden biri, özellikle Irak'ta 6 bin ile 9 bin arasında askeri olduğu tahmin edilen ABD birlikleri olmak üzere yabancı birliklerin Irak'tan çekilmesidir.

ABD birliklerinin Irak’tan çıkarılması konusu, ABD ordusunun Irak’ın batısındaki bazı Haşdi Şabi kuvvetlerini ve Irak ordusunu hedef almasının ve İran İslam Cumhuriyeti Devrim Muhafızları Kudüs Kuvvetleri Komutanı General Şehit Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis ve beraberindekilerin Bağdat Havaalanı yakınlarında 3 Ocak’ta suikasta uğramasının ardından Irak parlamentosunun ciddi bir talebi haline geldi.

Tags: 


Yeni yorum ekle