Amerikalı Teröristler Irak'tan Çıkacak mı?

Cu, 12/06/2020 - 11:03

ABD ile Irak arasındaki hedefleri hala belirsiz durumda olan müzakereler Perşembe günü saat 16: 00'da başladı.

Welayet News - El-Ahd Haber Sitesi, bu müzakereler hakkında bir değerlendirmede bulunarak şunları yazdı: ‘Irak halkı, ABD kuvvetleri de dahil olmak üzere yabancı güçlerin Irak'tan çıkarılması konusundaki iradelerinin fiili olarak uygulanmasını beklerken, siyasi çevrelerde iki taraf arasındaki ticaret ve ekonomik anlaşmalar hakkında konuşmalar var.

Aynı zamanda bu görüşmelerde Amerika kuvvetlerinin Irak’tan çıkarılmasının ele alınmayacağı ve bu belirsizliğin birçok Iraklı milliyetçi grubun Irak müzakere ekibine güvenmemesine neden olduğu söyleniyor.

Irak parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komitesi üyesi Kerim Aliyev "ABD aldatmacasıyla ulusal hakların kaybedilmesi" konusunda uyardı ve yabancı kuvvetlerin Irak'tan sınır dışı edilmeleri çağrısında bulundu.

Aliyev, el-Ahd sitesine şunları söyledi: ‘Yabancı güçlerin sınır dışı edilmesi hükümetin görevidir ve bunun yerine getirilmesi gerekir; Çünkü bu Irak halkının talebidir.

Bu nedenle (ABD aldatmacasıyla), Irak'ın yenilgisine yol açacak girişimleri önlemek için bu görüşmelerde Haşdi Şabi’den bir temsilcinin bulunmasını istedik.

Irak'taki dış çıkarları tehdit eden Haşdi Şabi’nin milisler olarak adlandırılmasını kabul etmiyoruz. Irak’ın siyasi yelpazesi, yabancı birliklerin ülkeden çıkarılmasını istiyor ve müzakere ekibi ilk oturumda bu konudaki görevi belirlemelidir.’

Sadikun: ABD'nin kendi iradesini Irak'a dayatmasına izin vermeyeceğiz

Sadikun Partisi Sözcüsü Abdülemir Taiban da bu konuda şu ifadelerde bulundu: ‘Amerikan tarafıyla görüşmede bulunacak olan Irak müzakere ekibine güvenmiyoruz ve ABD'nin kendi iradesini Irak'a dayatmasına izin vermeyeceğiz.

Parlamento başkanı, ülkenin çıkarlarının göz önünde bulundurulması için Irak müzakere ekibinde gözlemci rolü oynamalıdır.’

Irak parlamentosunun Türkmen milletvekili Ahmed Haydar da daha önce "Sınırlarımızı ve ülkemizi desteklemek için güvenlik güçlerimize güveniyoruz” demişti.

Ahmed Haydar ayrıca şunları söyledi: ‘Dış İlişkiler Komisyonu, Irak ve Washington arasındaki müzakereleri takip etmekten sorumludur ve müzakereci, Irak'ın adını ve egemenliğini her şeyden daha çok dikkate almalıdır.’

Bu açıklamalara bakıldığında görünen o ki, Irak heyeti, parlamentoda temsil edilen ulusal iradeye karşı hareket ediyor. Muhtemelen bunun tehlikeli sonuçları olacaktır; Çünkü tüm ulusal gruplar Irak'taki yabancı varlığı yasa dışı bulmaktadır.’

Tags: 


Yeni yorum ekle