ABD, ulusal muhafız güçleri, Minneapolis kentine girdi

Cu, 29/05/2020 - 22:55

Amerikalı bir siyahinin polisin şiddeti sonucu hayatını kaybetmesi ve Trump'ın protestocuları tehdit etmesinin ardından yüzlerce ulusal güvenlik güçleri, Minneapolis kentine girdi.

Welayet News - ABD'de göstericiler, George Floyd'un ölümüne neden olan polislerin cinayetle yargılanmasını isterken polis şiddetine karşı düzenlenen protestolar 3. gününe girdi

ABD'de polis şiddeti sonucu 46 yaşındaki siyahi George Floyd'un hayatını kaybettiği Minnesota eyaletinde Vali Tim Walz acil durum ilan etti.

Göstericilerin kentte bir emniyet binasına girerek ateşe vermesi üzerine Vali Walz, olayları yatıştırmak için eyaletin Ulusal Muhafız Birliğini aktive ettiğini duyurdu.

Minneapolis kentinde iki gündür devam eden ve binlerce kişinin katılımıyla düzenlenen protestolarla mücadelede polisin yetersiz kalmasının ardından Ulusal Muhafızları harekete geçirdiğini söyleyen Vali Walz, "Personel ekipmanları tedarik etmek ve mevcut durumu iyileştirmek için bu kararı aldık." değerlendirmesini yaptı.

Polisin yoğun güvenlik önlemleri aldığı ve birçok bölgeye giriş çıkışları kapattığı kentte bir araya gelen göstericiler, Floyd'un ölümüne neden olan polislerin cinayetle yargılanması yönünde sloganlar attı.

Olaylar devam ederken bazı göstericiler bölgede bulunan bazı mağazaları ateşe verdi.

Polisin sert müdahalesine maruz kalan siyahi adam çevredekilerin gözleri önünde hayatını kaybetti.

Protestoların kalabalıklaşması ve bazı bölgelerde yağmaya dönüşmesi üzerine yerel yöneticiler halka sakinleşme ve barışçıl bir şekilde protestolarına devam etme çağrısında bulunmuştu.

Çağrıların karşılık bulmaması üzerine valinin çareyi acil durum ilan etmekte ve Ulusal Muhafızları harekete geçirmekte bulduğu kaydedildi.

Şiddet olayları ve diğer gelişmeler, bölgedeki otobüs ve hafif raylı sistemlerin devre dışı bırakılmasına neden oldu.

Öte yandan Floyd'un ölümü üzerine başlayan protestolar ABD genelinde diğer eyaletlere de sıçradı.

Memphis'te polis binasının dışında toplanan kalabalık, "Adalet yoksa barış da yok" şeklinde slogan atarken, Los Angeles'te de protestocular bir otoyolu kapattı.

Protestoların bir başka adresi de New York oldu.

ABD'nin Minneapolis kentinde siyahi George Floyd'un gözaltına alınma işlemi sırasında polis şiddetiyle hayatını kaybetmesiyle ilgili New York'ta gösteri düzenlendi.

Manhattan’daki Union Meydanı'nda toplanan bir grup öfkeli kalabalık, ellerinde “Siyahilerin hayatı önemli” (Black Lives Matter) yazılı dövizler taşıyarak 'Nefes alamıyorum' (I can't breath) şeklinde siyahilere yönelik polis şiddetini sembolize eden sloganlar attı.

ABD'de George Floyd, Minneapolis’te polisler tarafından gözaltına alınırken, bir polisin uzun süre ensesine diziyle basmasından dolayı "Nefes alamıyorum" diye yalvarmıştı.

Tags: 


Yeni yorum ekle