Irak’ın yeni kabinesinin eksik kalmasının nedeni

Cu, 29/05/2020 - 22:31

Irak parlamentosu bağımsız milletvekili Basim El-Haşan, parlamentodaki Ehli Sünnet ve Kürt fraksiyonların arasındaki anlaşmazlıkların yeni kabinenin geri kalan bakanlarının belirlenmemesine neden olacağını vurguladı.

Welayet News - El Malume haber merkezine konuşan Basim El-Haşan, Parlamento Başkanı Muhammed Helbusi’nin geri kalan bakanlıkları elde etme ısrarını sürdürdüğü için Ehli Sünnet arasında ihtilafa neden olduğunu söyledi.

El Haşan, Kürt fraksiyonların da dışişleri bakanlığı için Fuat Hüseyin’in adaylığında ısrar etmeyi sürdürerek şimdiye kadar alternatif bir aday sunmadıklarını belirtti.

Iraklı bağımsız milletvekili, Ehli Sünnet ve Kürt fraksiyonları arasındaki bu tür anlaşmazlıkların, Irak Başbakanı Mustafa Kazımi’nin kabinesinin geri kalan bakanlarının belirlenmemesine neden olacağını anımsattı.

Irak parlamentosu geçen günlerde Mustafa Kazımi hükümetine ve kabine üyelerine güven oyu verme gündemiyle toplanmıştı.

Siyasi partilerin petrol ve dışişleri bakanlıkları için önerilen iki day üzerinde anlaşamamaları nedeniyle kabinenin 22 bakanından sadece 20 bakanın adlarını parlamentoya sunan Kazımi, 15 bakanı için güven oyu alabilirken kültür, tarım, göç, adalet ve ticaret bakanlıkları için önerdiği bakanlar güven oyu alamadı.

Söz konusu bakanlık makamlarının boş kalması neticesinde Irak’ın yeni başbakanı 12 Mayıs’ta boş kalan bu bakanlıklar için gözetmenler atamak zorunda kaldı.

Welayet News 

Tags: 


Yeni yorum ekle