BM: Yemen Dünyadaki En Kötü Krizi Yaşıyor

Çar, 27/05/2020 - 11:37

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Liz Throssel, Yemen'deki insani krizin dünyadaki en kötü kriz olduğunu söyledi.

Welayet News - Thorssel, Katar'ın el Cezire haber kanalına yaptığı açıklamada; finansal destek yetersizliğinin Yemen'deki insani yardım programı tehdit ettiğini söyledi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü, Yemenlilere yardım için kendilerine yardımda bulunulması konusunda küresel destek çağrısında bulundu.

Thorssel şunları söyledi: ‘Yemen'deki yıkıcı savaş durmalıdır. 25 bin Yemenli aile gelecek ay mali destek yetersizliği nedeniyle insani yardımdan mahrum kalacaktır.’

Daha önce Cuma günü de Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Jens Laerke Cenevre’deki toplantıda, Yemen'de koronavirüsün yayılmasıyla mücadele için yeterli mali kaynağın sağlanması çağrısında bulundu.

Jens Laerke şu hatırlatmalarda bulundu: ‘Acil yardım ajanslarının raporlarına göre; Yemen, koronavirüs salgınında uçurumun eşiğindedir ve endişe verici bir durum oluşmuştur.

Bu kuruluşlar Yemen'deki sağlık sisteminin eksikliklerini tehlikeli olarak nitelendirdiler. Bazı yardım kuruluşları, koruyucu ekipman da dahil olmak üzere imkanların yetersizliği nedeniyle yardım faaliyetlerini azaltmak zorunda kalmıştır.’

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths; geçen hafta koronavirüsün Yemen'de yayıldığını ve virüsün Yemen halkına diğer tüm ülkelerden daha fazla acı ve sıkıntı vereceğini söyledi.

Öte yandan Suudi koalisyonu, koronavirüs salgınının ilk günlerinden itibaren beş yıllık kuşatma boyunca kapattığı Yemen sınır kapılarını açtı ve işgal altındaki eyaletlerin havaalanlarına yapılan dış uçuşları arttırdı. Oysa dünyadaki ülkeler koronavirüsü engellemek için havaalanlarını ve sınır kapılarını kapattılar.

İşgalci koalisyon, El-Bayda, El-Hudeyde ve Saada eyaletlerindeki karantina merkezlerini doğrudan hedef aldı ve bu durum, bu merkezdeki hayatta kalanların buralardan ayrılmasına ve önlem ve tedbirlerden çıkmasına neden oldu.

Bahsedilen bütün bu konulara ek olarak, Suudi koalisyon güçleri, uluslararası uyarılara rağmen, işgal altındaki eyaletlerde koronavirüs salgınını önlemek için henüz gerekli adımları atmadı ve gerekli karantina önlemeleri almadan ve konuyla ilgili testleri yapmadan, Yemen'i, çeşitli ülkelerden insanların giriş çıkış sahnesi haline getirdi.

Tags: 


Yeni yorum ekle