Batının Libya Kumpası İfşa Oldu

Sa, 26/05/2020 - 13:06

BM uzmanları aralarında ABD ve İngiltere'nin de bulunduğu bir kaç Batılı devletin Libya’da Halife Hafter güçlerine destek vermeyi öngören gizli planını ifşa etti.

Welayet News - Almanya haber ajansının haberine göre, BM uzmanlarının gizli raporunda Avustralya, Fransa, Malta, Güney Afrika, İngiltere ve Amerika’dan en az 20 kişi Libya’da General Halife Hafter güçlerine destek OPUS adında bir proje çerçevesinde yer alıyordu.

Raporda, söz konusu kişilerin Haziran 2019’un sonlarına doğru Ürdün’ün başkenti Amman’dan Libya’da jeo fizik araştırmaları yapan bilimsel bir heyet kılığında bir kargo uçağı ile bu ülkeye gidiyor.

BM’nin ifşa edilen raporuna göre bilimsel heyet aslında Hafter’e verilen desteği gizli tutmak içinde ve üyeleri özel askeri firmalardan olan heyetin esas görevi  Türkiye gemilerini Trablus’a gelişini engellemekti.

Almanya haber ajansı, BM raporunda bu gizli operasyon BAE’nde bulunan firmalarca planlandığını, fakat bilinmeyen nedenlerden dolayı iptal edildiğini belirtiyor.

Bilindiği üzere Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2019 yılında Libya’nin milli vefak hükümeti Başbakanı Fayiz Sıraç’la görüşmesinde iki önemli askeri ve güvenlik iş birliği anlaşması imzalayarak bu yönetime destek vermeye başladı.

Ancak karşı tarafta Mısır, BAE, Arabistan, Fransa, Kıbrıs ve Yunanistan Halife Hafter’in başını çektiği güçlere destek veriyor.



Yeni yorum ekle