Trump döneminde Türkiye ve ABD'nin ticari ilişkileri zirve yaptı

Pt, 25/05/2020 - 20:26

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Türkiye-ABD İş Konseyi Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, Trump döneminde ABD ve Türkiye'nin ticari ilişkilerinin 20 milyar doları aşarak zirve yaptığını açıkladı.

Welayet News - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Türkiye-ABD İş Konseyi Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, Türkiye'nin ABD ile dış ticaretinde yaşanan gelişmeleri AA'ya değerlendirdi. 

Barack Obama'nın son döneminde ABD ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin 17 milyar seviyelerinde olduğunu, Trump döneminde ise hacmin 20 milyar dolara çıktığını söyleyeyn Yalçındağ, Trump döneminde ABD ve Türkiye'nin ticaret hacminin zirve yaptığını dile getirdi.

'Covid-19 salgınından güçlenerek çıkacağız'
''Bugünkü koşullarda Türkiye-ABD ikili ticareti Kovid-19 sürecinden güçlenerek çıkacaktır'' diyen Yalçındağ, krizleri fırsata çeviren biri olduğunu belirtti.

Geçen yıl Türkiye'nin ABD'ye ihracatının artırılmasında potansiyel sektörler üzerine çalıştıklarını da ifade eden Yalçındağ, ''Kovid-19 salgını sürecinde ülkemiz tarafından ABD'ye iki uçak dolusu kişisel koruyucu ekipman sağlanmasının önemli ve anlamlı bir jest olduğunu düşünüyorum. Türkiye olarak yaptığımız bu tedarik, ABD'de önemli bir karşılık buldu ve gerek ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan gerek ABD Kongre üyelerinden olumlu dönüşler almamızı sağladı. Şimdi sıra, var olan iş birliği ve dayanışma ikliminin pekiştirilmesinde. Ben önümüzdeki süreçte, risklerden ziyade fırsatlara sahip olduğumuzu düşünüyorum. Bildiğiniz üzere TAİK, iki devlet başkanının daha önce hedef olarak koydukları 100 milyar dolar ikili ticaret projesinin koordinasyonunu yürütüyor. Bu nedenle, koronavirüs süreci öncesinde zaten ikili ticaretin artırılması için yoğun çalışmalar yapıyorduk. Geçtiğimiz yıl Boston Consulting Group'a (BCG), Türkiye'nin ABD'ye ihracatının artırılması noktasında potansiyel ifade eden sektörlere dair detaylı bir rapor hazırlatmıştık. Şimdi, bu raporun geliştirilmesi için tekrar kollarımızı sıvadık'' sözlerini sarf etti.

'İmalatta Çin'e alternatif olmalıyız'
Türkiye'nin imalatta Çin'in alternatifi olması gerektiğini belirten Yalçındağ, ''Örneğin tedarik zincirlerinde Çin'e bağımlı firmalar artık gözlerini farklı ülkelere çeviriyor ve bu ülkelerin arasında Türkiye de bulunuyor. Çeşitli sektörlerde faaliyet yürüten bu firmalar, artık orta ve uzun vadede tedarik zincirlerini çeşitlendirmeyi hedefliyorlar. Yıllık cirosu 500 milyar doların üzerinde olan, dünyanın en büyük perakende markası Walmart bunun son örneğidir. Türkiye'nin havacılık ve uzay sanayinden yapı malzemelerine kadar birçok alanda ön plana çıktığını söyleyebiliriz. Kısacası, kendimizi imalatta Çin'e alternatif olarak konumlandırmamız ve bunu yaparken de Türk sanayi ve iş gücüne güvenimizi korumamız gerekiyor" diye konuştu.- 



Yeni yorum ekle