Macron mecliste mutlak çoğunluğu kaybetti

Çar, 20/05/2020 - 03:24

Yedi milletvekili Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un iktidardaki partisinden ayrılarak Fransız parlamentosunda yeni bir grup kuracaklarını açıkladı. 

Welayet News - Fransa’da yedi milletvekili Macron’un liderliğindeki La Republique En March (İlerleyen Cumhuriyet, LREM) partisinden ayrılarak, başlangıçta 17 parlamenterden oluşacağı belirtilen yeni ‘‘Ekoloji, Demokrasi, Dayanışma (EDS) grubuna katılacaklarını açıkladı.

Bu gelişmeyle birlikte LREM’in milletvekili sayısının 288’e inerek Fransız Meclisi’nde mutlak çoğunluk için gereken 289'un altına düşeceği belirtildi. Macron 2017 yılında Cumhurbaşkanı seçildiğinde, LREM Meclis’te 314 milletvekili ile temsil ediliyordu.

Geçtiğimiz aylarda bir dizi milletvekili Macron’un patronları kayıran politikalarını ve karar alma süreçleri üzerinde sıkı bir denetim kurmasını eleştirerek partiden istifa etmişti. Son istifalarla birlikte meclisteki mutlak çoğunluğunu kaybetse de, Macron’un iktidardaki küçük ortağı MoDem partisi sayesinde mecliste 342 milletvekilinin desteğini alabileceği belirtiliyor. Macron’un yasaların Meclis’ten geçirilebilmesi için MoDem partisinin desteğine ihtiyaç duymasının, ittifakın küçük ortağının siyasal süreçler üzerindeki etkisini arttırabileceği kaydediliyor.

Macron'a göre daha sol ve çevreci bir politika izleyeceği belirtilen yeni meclis grubuna ise, Cumhurbaşkanının iklim değişikliği ve yeşil enerji politikalarına karşı çıkarak hükümetten ayrılan eski Çevre Bakanı Nicolas Hulot’un yakın müttefikleri Paulo Forteza ve Matthieu Orphelin’in başkanlık edeceği öğrenildi.



Yeni yorum ekle