"IŞİD'i Finanse Eden ABD'nin Karşısında Sessiz Kalmamalıyız"

Çar, 06/05/2020 - 14:56

Irak parlamentosunda el-Fetih koalisyonunun bir üyesi, ABD'nin Bağdat büyükelçisinin müdahaleci mektubuna tepki olarak, büyükelçinin derhal Irak'tan sınır dışı edilmesi çağrısında bulundu.

Welayet News - Irak parlamentosunda el-Fetih Koalisyonunun üyesi olan Hasan Salim, ABD büyükelçisinin Bağdat'tan sınır dışı edilmesi çağrısında bulundu.

Hasan Salim, ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Matthew Tueller'a ait bir mektuba tepki olarak şunları söyledi: ‘Irak hükümeti cesaret ve milliyetçilik göstermeli ve derhal Irak halkını ve hükümetini çok küçük gören ABD büyükelçisini sınır dışı etmelidir.

Siyasi liderler, özellikle Şiiler, sağlam durmalı ve bu hakaret karşısında sessiz kalmamalı ve Irak'ın içişlerine müdahale edilmesine izin vermemelidir. Amerikalılar tarafından zafer komutanlarına düzenlenen suikast karşısında sessiz kalınmamalıdır. Al-i Suud'un yardımıyla, illerimize ve güvenlik güçlerimize saldırmak için IŞİD'i yeniden finanse eden Amerika’nın teröristlere desteği karşısında sessiz kalmamalıyız.

Irak basını, ABD'nin Irak büyükelçisi Matthew Tueller'a ait olduğu iddia edilen bir mektup yayınladı ve bu mektupta şu ifadeler yer aldı: ‘Amerika Birleşik Devletleri’nin, Mustafa el-Kazimi hükümetinin kurulmasına çok ihtiyacı vardır. Bakanların seçimindeki herhangi bir zayıflık veya taviz, ülke için korkunç olan tahminlerle dengelenirken göz ardı edilmelidir; Adil Abdülmehdi’nin işleri yürütmekten sorumlu hükümeti felçtir ve Irak’ın karşı karşıya olduğu birçok sorunu çözecek güce sahip değildir. Geçtiğimiz 17 yıl boyunca arkadaşlarınız ve ortaklarınız olarak, Sayın Mustafa el-Kazimi hükümeti ile anlaşmazsanız, bu eylemin Irak ve halkı üzerindeki yıkıcı sonuçları konusunda derinden endişeliyiz; eğer hükümet kurulursa da gelecekteki zorluklar karşısında Irak'a yardım etmek için elimizden geleni yapacağız.’

Amerika hükümeti şimdiye kadar bu mektubun yayınlanması hakkında bir açıklamada bulunmadı.

Dün, Irak'taki Kanun Devleti Koalisyonu Başkanı Nuri el-Maliki, ABD'nin Irak büyükelçisine ait olduğu söylenen, Irak kabinesini kurmakla sorumlu olan Mustafa el-Kazimi'nin kabinesini kabul ettiği yönündeki mektuba tepki gösterdi.

Nuri el-Maliki yayınladığı twitte şu ifadelerde bulundu: ‘Bir kişi tarafından, ABD'nin Irak Büyükelçisi Tueller'e ait olduğu iddia edilen bir mektup aldık, eğer bu sahte bir mektupsa, onun çöp olduğunu düşünürüm ve eğer doğruysa, Irak'ın kendisi, Irak ve halkının çıkarlarına hizmet edecek mertlere sahiptir. İç ilişkilerimize müdahaleyi kabul etmiyoruz; bu, büyükelçinin diplomatik görevlerinin ve sorumluluklarının bir parçası değildir.’ 



Yeni yorum ekle