"ABD-IŞİD İşbirliğine Dair Belgeler Hükümete Verildi"

Cu, 01/05/2020 - 11:28

Irak'taki Haşdi Şabi liderlerinden biri, Amerikalıların Irak, Ürdün ve Suriye sınır üçgeninde varlıklarının devam etmesinin nedenlerinden birinin, IŞİD'in Irak'ta kalan unsurlarını desteklemek olduğunu söyledi.

Welayet News - Haşdi Şabi komutanlarından Kemal el-Hasanavi, Irak'taki ABD liderliğindeki Uluslararası Koalisyonun faaliyetlerinin durmasıyla birlikte IŞİD'in saldırılarının artacağını söyleyenlere yanıt olarak, bu saldırıların ABD’nin koordinasyonu ile gerçekleştiğini vurguladı.

El-Hasanavi, el-Arabi el-Cedid Gazetesine verdiği röportajda şu ifadelerde bulundu: ‘Koalisyon güçlerinin Irak'taki bazı noktalardan çekilmesiyle birlikte, IŞİD'in bazı sessiz hücreleri, Amerika tarafıyla birlikte hareket etmeye ve koordine olmaya başladı. Amerikalılar bunu, koalisyonun Irak hükümeti ile işbirliğinin sona ermesinden sonra güvenlik durumunun kötüleştiğinin söylenmesi için yapıyorlar. Bu konuyla ilgili belgeler Haşdi Şabi’nin elinde bulunmaktadır.

Irak, Suriye ve Ürdün'ün Tanf bölgesinde (sınır üçgeni) ABD kuvvetlerinin varlığının devam etmesi, kalan IŞİD unsurlarını desteklemek içindir. Bu kuvvetlerin kendisi IŞİD unsurlarını eğitti, donattı ve Irak’ın çeşitli şehirlerinde konuşlandırdı. ABD kuvvetleri IŞİD unsurlarının girip çıkabilmesi için Irak-Suriye sınırına konuşlandırıldı. Bu iddiayı ispatlayan resimler ve videolar Irak hükümetine teslim edildi.’

Bu Irak komutanına göre, tıpkı Haşdi Şabi’nin koalisyonun hava desteği olmadan IŞİD ile ağır bir savaşı geride bıraktığı ve büyük zaferler elde ettiği gibi, Irak Hava Kuvvetleri'nin kendisi de koalisyon güçlerinin boşluğunu doldurmak için yeterli güce ve imkana sahiptir.

Son zamanlarda, Irak'taki bazı siyasi uzmanlar veya şahsiyetler, ABD koalisyonunun faaliyetlerinin sona ermesinin, Irak şehirlerindeki IŞİD saldırılarında artışa yol açtığını ileri sürüyorlar.



Yeni yorum ekle