Silah Tücareti Dünya Silah Piyasasının Yüzde 59'u ABD'nin Elinde

Pt, 27/04/2020 - 09:49

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), dünyada silah ve savaş teçhizatları piyasasının yüzde 59'unun ABD'nin elinde olduğunu bildirdi.

Welayet News - Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), dünyaya silah ihraç eden en büyük ilk yüz şirketin de Amerikan şirketi olduğunu yazdı.

Amerika'nın silah ihracatında en büyük pazar ise Batı Asya ülkeleridir. Trump'ın yönetime gelmesinin ardından başta Suudi rejim olmak üzere bölgedeki petro dolar zengini  çok sayıda ülkeye yüzlerce milyar dolar silah  satan Amerika'nın Yemen ve Suriye'de çeşitli kaoslar çıkartarak silah ihracatını her geçen gün arttırdığını bildiriliyor.

Bu arada Alman hükümeti,  Yemen’de bu zamana kadar 16 binden fazla sivili öldüren Suudi rejimi koalisyon üyelerine 1 milyar Euro’dan fazla silah ihracatını onayladı. Muhalefet ise bunun savaşı şiddetlendirdiğini söylüyor.

2019 yılında, Alman hükümeti BAE’ye 257 milyon Euro’dan fazla silah ihracatı gerçekleştirdi. Mısır da Alman askeri ve deniz teçhizatının büyük alıcısı olmaya devam ediyor.

Suudi liderliğindeki Yemen deniz ablukasına katılmak için savaş gemileri gönderen ülke kısa süre önce Almanya’nın ThyssenKrupp Marine Systems firmasından 1 firkateyn ve 1 denizaltı satın aldı.

2019 yılında Alman hükümeti bu ülkeye 800 milyon Euro’nun üzerinde silah ihracatını onayladı. Suudi liderliğindeki koalisyonun hava saldırılarına katılan Bahreyn, Ürdün ve Kuveyt de Alman silah üreticilerinin müşterileri arasında bulunuyor.

Almanya, dünyanın en önemli silah tedarikçileri arasında 4. sırada yer alıyor.



Yeni yorum ekle