Suudi Koalisyon Ateşkese Rağmen Yemen'i Bombalıyor

Pt, 27/04/2020 - 09:44

Suudi koalisyon, ateşkese rağmen Yemen'in muhtelif noktalarındaki sivil alanlarını bombalamaya devam ediyor.

Welayet News - Yemen Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü Yahya Seria bu bağlamda dün akşam yaptığı açıklamada, Suudi koalisyon savaş uçaklarının son 24 saat zarfında 17 kez Marib vilayetine bağlı Servah ve Muczer kentlerini, aynı vilayetteki Medgal kentini 5 kez ve Sade vilayetine bağlı Ketafkentini de bir kez bombaladığını duyurdu.

Yemen Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü ayrıca mütecaviz Suudi koalisyon güçlerinin Marib vilayetinde ilerleme çabalarının boşa çıkarıldığını kaydetti.

Yemen el Mesire televizyon kanalı da, Suudi koalisyonun ateşkes anlaşmasını yeniden ihlal ederek, ülkenin batısındaki el Hodeyde vilayetini havan topuyla hedef aldığını aktardı.

El Mesire'nin haberine göre, Suudi koalisyon kiralık güçlerinin el Hodeyde vilayetinin muhtelif noktalarına 100'den fazla top ve havan topu mermisi fırlattılar.

Suudi koalisyonun iddia ettiği tek taraflı ateşkesin üzerinden 2 hafta geçerken cuma günü ateşkesi bir aylığına uzattığını duyurdu.

Mütecaviz Suudi koalisyonun 9 nisanda Yemen'de tek taralı ateşkesi uygulamaya başladığını bildirerek, korona salgını ile mücadele çabalarına katkı amacıyla Yemen'e karşı tüm hava ve kara saldırılarını durdurduğunu ileri sürerek, karşı tarafın olumlu karşılaması halinde bu ateşkesin uzatılabileceğini duyurdu, ancak Suudiler'in göstermelik ateşkesinin üzerinde sadece saatler geçerken, Suudi koalisyon, tek taraflı olarak ilan ettiği ateşkesi ihlal etti.

Yemenliler defalarca Suudi koalisyonun ateşkesi, kendi güçlerini toparlama amacıyla zaman alma doğrultusunda bir taktik olduğunu bildirmiştir.

Suudi Koalisyonun, ABD, BAE ve başka birkaç ülkenin yardımıyla mart 2015'te Yemen'e yönelik abluka ve saldırılarına başladı. Suudi Arabistan ve müttefiklerinin Yemen'e karşı savaşı on binlerce Yemenli'nin ölümüne ve milyonlarca Yemenli'nin göçzede olmasına, ayrıca kolera gibi bulaşıcı hastalıkların yayılmasın yol açmıştır.

Suudi Arabistan'ın askeri saldırıları ayrıca fakir bir ülke olan Yemen'de yoğun biçimde ilaç ve gıda sıkıntısına ve milyonlarca çocuk ve annenin yetersiz beslenmesine sebebiyet vermiştir.



Yeni yorum ekle