Bin Salman Yine İsrail Ağzıyla Konuştu: Ortadoğu'da En Büyük Tehlike İran'dır

Çar, 11/04/2018 - 16:42

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman, Fransa Cumhurbaşkanı Emannuel Macron ile katıldığı ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada; Suudi Arabistan ve Fransa'nın Ortadoğu ve dünyada yaşanmakta olan değişikliklere göre katılımının çok önemli olduğunu ifade etti.

Welayet News - Bin Selman; Ortadoğu'da en yıkıcı planların olduğunu, bunlardan en önemlisinin yayılmacı ideolojiye sahip İran tehlikesi olduğunu ileri sürdü.

Geçen 30 senede İran tarafından çok acılar çektiğini söyleyen Suudi Veliaht Prensi; İran'ın Hizbullah ve Husiler gibi gruplar ve el-Kaide gibi grupların liderlerini desteklemek suretiyle terörizmi himaye ettiğini iddia etti.

Bin Selman; "Defalarca terörizmin Akdeniz kıyısındaki ülkelere taşınması konusunda uyarıda bulunmuşumdur." açıklamasında bulundu.

Suudi Veliaht Prensi sözlerinin devamında; kimyasal saldırı yüzünden Suriye'ye karşı uluslararası tepkisinin bir parçası gerektiği halde olacaklarını kaydetti.

Bin Selman; İran'ın nükleer silah elde etmemesi gerektiğini ve dünya savaşıyla sonuçlanan 1938 yılındaki anlaşmanın tekrarlanmaması gerektiğini söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı da basın toplantısında; İran'ın nükleer anlaşmaya bağlılığını temin etmek için sürekli çalıştıklarını ifade etti.

Macron, İran ile imzalanan nükleer anlaşmayı 2025 sonrası aşamaya bağlamaları ve İran'ın füze programı konusunu çözüme kavuşturmaları gerektiğini söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı ayrıca; nükleer anlaşma çerçevesinde çıkmaları halinde İran'ın nükleer silah geliştireceği uyarısında bulunarak, nükleer anlaşmayı desteklediklerini kaydetti.

Macron ayrıca Suriye'de öncelikli hedeflerinin IŞİD ile mücadele etmek olduğunu, Suriye yönetiminin Fransa'nın değil kendi halkının düşmanı olduğunu söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı, Duma'daki kimyasal saldırının Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü tarafından soruşturulmasını desteklediklerini kaydetti.

Macron ayrıca; ilerleyen ayalarda Suudi Arabistan ve diğer ortaklarıyla İran'ın füze programı ve bölgesel faaliyetlerine karşı koyma noktasında istişarelerde bulunacaklarını, İran'ın yayılmacılığına karşı mücadelenin Irak ve Suriye başta olmak üzere önce birkaç ülkeden başlaması gerektiğini ifade etti.

Irak'taki parlamento seçimlerinin İran'ın etkisi ve yabancı müdahale olmadan düzenlenmesi konusunda emin olmaları gerektiğini ifade eden Macron, Yemen krizinin siyasi çözümüne vurgu yaptı, bununa birlikte Suudi Arabistan'ın güvenliğinin balistik füzelerle tehdit edilmesi ile ilgili her türlü faaliyete tahammül edemediklerini söyledi.

 



Yeni yorum ekle