Atvan: Suriye'de Çok Gergin Çatışmalar Yaşanacak

Çar, 11/04/2018 - 08:21

Arap Dünyasının önde gelen gazetecilerinden Abdel Bari Atvan, Amerika’nın Suriye’ye saldırması ve özellikle bu ülkedeki Rusya kuvvetlerini hedef alması halinde iki taraf arasında çok gergin çatışmaların yaşanacağını ve Rusya’nın sert karşılıklarına şahit olacağımızı ifade ediyor.

Welayet News - Ortadoğu’nun ve Arap Dünyasının önde gelen gazetecilerinden ve Rey el Yevm Gazetesi Baş Editörü Abdel Bari Atvan köşe yazısında, Suriye’de Rusya ve Amerika arasında yaşanacak muhtemel çatışmaya değindi ve şunları yazdı:

 ‘Amerika’nın Suriye’ye ve onun bu ülkedeki destekçilerine karşı intikam saldırıları düzenleyeceği yönünde artan tehditleri dikkate alındığına, Arap bölgesi sıcak savaş atmosferi içerisindedir. Özellikle Amerika Başkanı Donlad Trump’ın Vladimir Putin’in şahsen iddia edilen bu kimyasal saldırının sorumlusu olduğunu iddia etmesiyle, Rusya’nın Suriye’deki üslerinin Amerika’nın saldırılarının hedefi olacağı tahmin edilmektedir.

Trump’ın pazartesi günü İsrail tarafından 14 Suriyeli komutan ve askerin ölümüne neden olan Humus şehri yakınlarındaki Tifur askeri havaalanına düzenlenen saldırıyla yetinmeyeceği çok açıktır ve 24 saat içerisinde Amerika’nın nasıl karşılık vereceğine dair kararlar alacağı sözünü vermiştir. Amerika ve Fransa’nın resmi yetkililerinin açıklamalarına göre, muhtemelen Fransa bu çatışmalara katılacaktır.

Trump’ın İsrail’in pazartesi günü düzenlediği saldırıdan sonra artan üslubu ve açıklamalarından, onun Suriye’nin bir askeri üssü ya da havaalanı ile yetinmeyeceği ve muhtemelen Suriye ve Rusya’nın Şam’daki ortak askeri kaynaklarını hedef alacağı anlaşılmaktadır ve böylesi bir eylem Rusya tarafından sert bir yanıt ile karşı karşıya kalacaktır.

Bu konunun devamında Amerika ve Fransa’nın muhtemel herhangi bir saldırısına karşılık Rusya ve Suriye’nin ortak cevap vermesine neden olacak konuları ele alarak şunlara değinmeliyiz:

1-    Suriye hava kuvvetlerinin dört İsrail savaş uçağı tarafından Tifur Askeri Havaalanına fırlatılan sekiz füzenin beşini düşürmede başarılı olması, Suriye ordusunun müttefiki Rusya’dan gelişmiş savunma füzeleri aldığını göstermektedir.

2-    Rus parlamentosunun alt kanadı Devlet Duması Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkan Yardımcısı Yuriy Şvıtkin’in, Suriye’nin İsrail füzelerine karşı kendini savunma hakkı olduğunu vurgulaması, açık bir şekilde Suriye’nin kuzey batı ve kuzey doğusunda Ürdün ve Irak ve aynı zamanda Ayn’ül Arap ve Kamışlı ve Rakka ve Münbic’deki Amerika’nın ortak sınır bölgelerindeki askeri üslerini işaret etmektedir.

3-     Amerika yapımı F-15 türünde dört İsrail savaş uçağı Lübnan hava sahasını ihlal ederek Suriye’nin Tifur askeri havaalanına karşı saldırı düzenlemiştir. Çünkü İsrail liderleri İsrail savaş uçaklarının Suriye hava sahasına girmesi halinde bu uçakların düşürülme ihtimalinin çok yüksek olduğunu çok iyi bilmektedir. Bu da Suriye ordusunun Rusya’nın S-300 ya da S-400 füzeleriyle teçhizatlandığı ve Rusya’dan bu füzeleri Suriye hava sahasına giren İsrail’in herhangi bir savaş uçağına karşı kullanabileceği konusunda yeşil ışık aldığı anlamına gelmektedir.

Trump Suriye’de kendisine hakaret edildiğini ve Ortadoğu’da genel menfaatlerin Rusya lehine olduğunu düşünüyor ve askeri bir saldırı ile bu hakarete cevap vermek istiyor ve bu eylemle bir kez daha kuvvetlerinin ve müttefiklerinin konumunu canlandıracağını düşünüyor ve aynı zamanda Amerika’yı güçlü bir ülke haline getireceği yönünde verdiği seçim vaatlerini uygulamak istiyor ama Trump tarafından  yapılan tüm acelece eylemler özellikle de Rus kuvvetlerin öldürülmesine neden olursa, bu durum Amerika ve Rusya arasında sonu gelmeyecek çatışmalara neden olacaktır.

 

Tags: 
alinti yazilar: 


Yeni yorum ekle