Filistinli Esirlerden Dünyaya Çağrı: Çok Geç Olmadan Bizi Kurtarın

Sa, 07/04/2020 - 10:13

Birçok aktivist, hukukçu ve insan hakları savunucusu, cezaevleri için yaptıkları ortak açıklamada, koronavirüs salgını nedeniyle ciddi risk grubunda olan Siyonist İsrail’in zindanlarındaki esirlerin serbest bırakılması için acil eylem planı yapma çağrısında bulunuldu.
 
Welayet News - “Esirlere özgürlük” adı altında gerçekleştirilen radyo programına katılan Esir Enformasyon Ofisi'nin sözcüsü Ali el-Mağribi konuşmasında, ”işgal zindanları, korunavirüs salgınının yayılma korkusu nedeniyle kritik ve hassas bir sürece tanıklık ediyor” açıklamasında bulundu.
 
İşgal rejimi Cezaevleri İdaresinin esirleri korona salgınından korumak için herhangi bir önlem almadığını belirten el-Mağribi, “İsrail Cezaevleri İdaresi, esirlere temizlik ve dezenfektan ürünleri vermemesinin yanı sıra cezaevleri arasında esir nakli yaparak salgının yayılmasının yolunu açtı. Bu da koronavirüsün bulaşma riskini artırıyor” şeklinde konuştu.
 
Diğer taraftan esirlerin koronaya karşı savunmasız ve yapayalnız olduğunu söyleyen Filistinli Esirler Kulubü (PPS) sözcüsü Amany Sarahneh, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle İsrail hapishanelerindeki Filistinli esirlerin sağlık durumuyla ilgili endişeli olduklarını belirtti.
 
İddiaların odağındaki hapishanelerde uygulanan Kovid-19 tedbirlerinin yetersiz olduğuna işaret eden Sarahneh, "Bize hapishanelerdeki karantinanın sona erdiği bildirildi. Ancak tedbirlerin yetersiz olmasından dolayı hapishanelerdeki durumla ilgili hala endişeliyiz" ifadelerini kullandı.
 
Sarahneh, esirlerin durumunu denetlemek ve koronavirus salgınının yayılmasının önüne geçmek için hapishanelere sağlık çalışanlarından oluşan bir grubun girme gereğini vurguladı.
 
Filistinli yetkililere göre, İsrail hapishanelerinde ve gözetim merkezlerinde kadın ve çocuklar dahil yaklaşık 5 bin Filistinli bulunuyor.
 
Filistin Esirler Kulübü, kronik hastalığı bulunan 200 Filistinli esirin risk altında olduğu uyarısı yaptı.
 
İsrail hapishanelerinde uzun zaman tutuklu kalan ve ardından serbest bırakılan Muhammed el-Kik, tüm ülkelerin zor bir süreçten geçtiğini belirterek, bir kez daha utanç verici, küçük düşürücü ve haksız uluslararası tutumlara şahit olduklarını ifade etti.
 
El-Kik, mahkûmlara yönelik tüm insanlık dışı yaklaşımlarına ve uluslararası kanunları hiçe saymasına rağmen şu ana kadar İsrail’i kınayan ve işlediği suçları sonlandırmayı hedefleyen herhangi bir resmi açıklama duymadığını belirtti.
 
El-Kik açıklamasının devamında, “Esirlerin mesajı kısadır; çok geç olmadan bizleri kurtarın” sözlerini ekledi. 
 
İsrail’de cezaevlerinde Kovid-19 tehlikesi baş gösterdi
 
İsrail Cezaevleri İdaresinden 12 Mart'ta yapılan yazılı açıklamada, Batı Kudüs'te İsrail iç istihbarat servisi Şin-Bet'e (ŞABAK) bağlı El-Meskubiyye gözaltı merkezinin Kovid-19 şüphesiyle karantinaya alındığı belirtilmişti.
 
İsrail basınında yer alan haberlerde, gözaltı merkezinde en az 100 Filistinli tutuklunun ve onlarca çalışanın bulunduğuna dikkat çekilerek gözaltı merkezinin bir çalışanının Kovid-19 teşhisi konulan bir vakayla etkileşimi nedeniyle karantinaya alındığı kaydedilmişti.



Yeni yorum ekle