Fransa ve Arabistan'dan Stratejik Müttefiklik Anlaşması

Sa, 10/04/2018 - 14:16

Muhammed Bin Selman’ın ilk durağı Fransa’ydı. Fransa’daki ünlü Louvre Müzesi’nde bir araya gelen Bin Selman ve Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron, görüşme sonrası akşam yemeğinde yeniden bir araya geldi.

Welayet News - Muhammed Bin Selman ile Macron’un görüşmesi üç saat sürdü. Fransa Cumhurbaşkanı Macron görüşme sonrası yaptığı açıklamada, “Suudi Arabistan’ın Fransa’nın müttefiki olduğunu, Bin Selman’la; Suudi Arabistan ile Fransa arasında stratejik müttefiklik belgesi imzalamakta anlaştıklarını” belirtti.

Bin Selman ile Macron görüşmesinin gündeminde, Suudi Arabistan’ın zengin arkeolojik zenginliğie sahip El Ula şehrinin geliştirilmesi de vardı.

Ayrıca enerji, kültür, turizm ve tarım alanlarında da 18 ayrı anlaşma yapılmasına karar verildi.

Suudi Arabistan’ın petrol şirketi Aramco ile Fransa arasında 10 milyar dolarlık 8 anlaşmanın yapılacağı kaydedildi.

Princeton Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Bernard Haykel, “Muhammed Bin Selman’ın, Suudi Arabistan’ın iş dünyasına açık bir ülke olduğunu göstermek için bu turu gerçekleştirdiğini” belirtti.

Profesöt Heykel, “Suudi Arabistan’ı, istikrarsızlaştırıcı bir güç olan rakibi İran’la karşılaştırdığımızda Suudi Arabistan; Batı’nın stratejik ticaret ortağı ve bölgenin istikrar gücü olduğunu” sözlerine ekledi.

 



Yeni yorum ekle