Gazze’de olası bir Koronavirüs salgının felakete dönüşmesinden korkuluyor

Ct, 04/04/2020 - 11:19

Dünyanın en yoğun nüfuslu yerlerinden biri olan Gazze’de, olası bir Kovid-19 salgının felakete dönüşmesinden korkuluyor. İki milyona yakın insanın yaşadığı Gazze’de ablukaya bağlı teçhizat ve malzeme eksikliği yaşanırken, zaten son derece ağır bir yük altında olan sağlık sisteminin çökebileceği belirtiliyor.

Welayet News - 12 yıldır süren İsrail ve Mısır’ın ablukası, koranavirüsün Gazze Şeridi’ne girmesini geciktirse de, ilk vakaların tespit edilmesinin ardından gözler Gazze’nin yıkımın eşiğindeki sağlık sistemine çevrildi.

GAZZE'DE İLK ÖNLEMLER VE İLK VAKALAR

Gazze Şeridi’nde 15 Mart’ta Sağlık Bakanlığı tarafından salgına karşı koruyucu önlem olarak on beş okulun, Refah ve Erez kapılarından gelenler için karantina merkezine dönüştürülmesi kararı alındı. 18 Mart’ta ise Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı da (UNRWA) solunum hastalıkları olanları kişileri, izole edilmeleri için okullardan dönüştürülen tıp kliniklerine kabul etmeye başladı. 21 Mart’ta sınır kapılarından bölgeye giriş yapanlara yönelik taramalar sırasında, Pakistan’dan gelen ve Mısır üzerinden bölgeye giriş yapan iki Filistinlinin testlerinin pozitif çıkmasının ardından, Hamas tarafından Gazze Şeridi’ndeki ilk Kovid-19 vakaları da kamuoyuna duyuruldu. İki Filistinliye karantinaya girmeden önce ailelerini ziyaret etmelerine izin verilmesi ve ziyarete eşlik eden polislerin enfekte olması nedeniyle vaka sayısı 26 Mart’ta 9'a, 2 Nisan'da ise 12'ye yükseldi.

Salgının yayılmasını önlemek için alınan önlemler çerçevesinde düğün salonları, haftalık pazarlar, restoranlar ve kafeler kapatıldı. Halka evlerinde kalma çağrısı yapılırken, Cuma namazlarının da ikinci bir bildirime kadar camilerde toplu olarak kılınmamasına karar verildi.

ABLUKA TEHDİDİ ARTTIRIYOR

Alınan önlemlere ve Gazze Şeridi’nden bulunan fabrikaların salgınla mücadele için üretimlerini arttırmalarına rağmen, salgının engellenememesi halinde Gazze üzerinde yıkıcı etkileri olacağından endişe ediliyor. Hamas’ın yönetime geldiği 2007 yılından bu yana İsrail ve Mısır tarafından bölgeye silah girişinin engellenmesi bahanesiyle sürdürülen abluka, Gazze’de yaşayan 2 milyon kişinin en temel mal ve hizmetlerden mahrum kalmasına neden oluyor. Bölge nüfusunun yarısından fazlası yoksulluk sınırının altında yaşarken, her 10 haneden yalnızca biri temiz suya erişebiliyor. Benzer şekilde halkın elektrik ve kanalizasyon hizmetlerine erişimi de son derece sınırlı.

Ablukanın etkisinin en yoğun hissedildiği alansa kamusal sağlık hizmetleri. Hava, kara ve deniz ablukası nedeniyle her türlü sağlık teçhizatı, ilaç ve inşaat malzemesinin bölgeye girişi sistematik bir şekilde engelleniyor. Bölgedeki hastanelerde sadece 70 yoğun bakım ünitesi ile 65 solunum cihazı bulunduğu ve bunların önemli bir bölümünün uzun süredir bakım görmediği bildiriliyor.

Eğitimli ve tecrübeli sağlık personeli sıkıntısı da Gazze’de sağlık sisteminin en önemli sorunları arasında. Bölgede hizmet veren sağlık personelinin önemli bir bölümü genç ve tecrübesiz çalışanlardan oluşuyor. Yoğun bakım ünitelerinde çalışabilecek profesyonel personel sayısı sadece 60.

 

 



Yeni yorum ekle