İran Amerika’yı Irak’taki şüpeli hareketliliği konusunda uyardı: Irak halkından büyük darbe yersiniz

Per, 02/04/2020 - 01:43

İslam İnkılabı Rehberi Üstdüzey Danışmanı Tümgeneral Safevi, Irak gelişmelerini ele aldığı bir analizde, Amerika’nın askeri ve siyasi gücünün gerileme döneminin başladığını yazdı.

Welayet News - Tümgeneral Seyit Yehya Safevi, Amerika’nın Irak’taki askeri hareketliliğini analiz ettiği yazısında, terörist Amerikan ordusunun Irak’ta nameşru ve yasa dışı varlığını sürdürmesine tepki gösterdi ve şunları yazdı: “ABD yönetimi uluslararası sözleşmelere ve hukuka bağlılık noktasında kendi tutumunu netleştirmelidir. Eğer Amerika’nın şu anki yönetimi uluslararası hukuk ilkelerine, milletlerin yasal temsilcilerinin kararlarına bağlı ise, Irak parlamentosu Ocak ayında ülkeden yabancı askeri güçlerin çıkarılması adına bir karar onaylayarak terörist Amerikan askerlerinin Irak’tan çıkma çağrısı yaptı ve bu karardan sonra bu askerlerin varlığını sürdürmesi Irak’ın ulusal eğemenliğinin ihlalini simgeliyor; ve eğer uluslararası sözleşmelere, hukuka bağlı değil ise, o zaman Irak topraklarını işgaletmenin, bu ülkedeki yasa dışı varlığının sonuçlarını kabul etmelidir. Amerika’nın şeraretlerine, maceraperestliklerine karşı Irak halkının, bu ülke hükümeti ve ordusunun meşru ve yasal savunması kaçınılmazdır.”

Yazının devamında, şu ifadeler yer alıyor: “Irak parlamentosunun onayladığı karardan sonra yasal varlık geçersizdir, Irak halkı da Amerikan ordusunun yasa dışı varlığına karşı duracaktır. ABD’nin ve Irak’ta Amerikan ordusunun şu anki şartlarına bakılırsa, Irak’ın ulusal eğemenliğinin ihlal edilmesi Amerikan ordusu ve ABD’nin merkezi yönetiminin çıkarına değildir, bölgenin de yeni gerilimlere tahammülü yoktur. 

Dünyada ve Batı Asya’da Amerika’nın askeri ve siyasi gücünün gerilme dönemi başlamıştır. Amerikan askerleri de başlatacakları bir girişimin kendi çıkarlarına olmadığını biliyorlar. Elbette Amerika’nın Irak’taki üslerinde yaşanan askeri değişiklikler Amerikan ordusunun savunma ve güvenlik düzenlemelerindeki değişiklikler doğrultusunda ve daha az hasara katlanma yönünde yorumlanıyor. Ancak herhalükarda, Amerikalıların işgalciliği sürdüğüne göre, gerilimlerin devam etmesi akla uzak görünmüyor. Bu arada İran İslam Cumhuriyeti’nin genel politikası, Irak hükümetini, bu ülkenin parlamentosunu, milletini ve meşru hukukunu savunmaktır.” 

İnkılap Lideri Üstdüzey Danışmanı, Amerika’yı bekleyen ekomomik ve siyasi şartlara işaretle, şunları yazdı: “Amerika’nın coronavirüsle bağlantılı iç koşulları, maalesef bu ülke halkının bazısının da yaşamına son veren bu hastalığın geniş çapta ülkede yayılması, seçimlerin yaklaşması, beklenen seçim rekabetleri ve ABD’nin dahili şartlarını kontrol edilmesinin çetin hale gelmesi Amerika için bölgede askeri çatışma şartlarını karmaşıklaştırıyor, zorlaştırıyor. Bu ülke politikacıları ve üstdüzey askeri komutanları bölgede geniş çaplı askeri çatışmadan imtina ediyorlar. Bölgede işlerin kötüye gitmesi halinde ABD’de daha büyük bir krizi beklemeliyiz. Amerikan kamuoyu ve siyasileri de Irak sahasındaki denklemde Amerikan askerlerinin öldürülmesine şahit olmak istemiyor. Böyle bir krizin yaşanması muhalif partiden ciddi eleştirileri hakim partiye yöneltebilir.” 

Tümgeneral Safevi, yazısının devamında, Amerikalılara şu tavsiyede bulundu: “Amerikan ordusu ve politikacılarına şunu tavsiye ediyoruz; her adımdan önce kendi sorumluluklarını ve kışkırtıcı girişimlerini düşünsünler. Korgeneral Şehit Kasım Süleymani’nin suikast olayında İran İslam Cumhuriyeti tarafından böyle bir yanıtla karşılaşacaklarını düşünmüyorlardı. Bu girişimleri Amerika’nın bölgedeki hegemonyasının çöküşüne neden oldu. Şu anda Irak milleti, Iraklı reşit gençler ve direniş grupları zekice ve yetkin bir dirayetle Amerikan askerlerinin olası saldırılarını defetmek için de hazırdır. Amerika’nın her türlü hamlesi, bu ülkeyi şu anda yönetmekte olan başkanın karnesine daha büyük bir stratejik yenilgiyi yazdıracaktır.”   

Welayet News 



Yeni yorum ekle