Washington Post: ABD İran'ın Sağlık Sistemini Hedef Alıyor

Sa, 31/03/2020 - 11:02

Amerika terör devletinin İran’a, korona virüs salgını ile mücadele ettiği bir sırada zalimane yaptırımlarını sürdürmesi ve bu mücadelede ihtiyaç duyduğu ilaç ve ekipmanları temin etmesine engel olması, Washington’un İran’ın sağlık sistemini hedef aldığı gerçeğini gündeme getirdi.

Welayet News - Amerika’nın Washington Post gazetesi, korona virüs salgını devam ederken, Amerika’nın yaptırımları İran’ın bu salgınla mücadelede ihtiyaç duyduğu ilaç ve tıbbi teçhizat ihtiyacını ithal etmesi yolunda ciddi engel oluşturduğunu yazdı. Gazete raporunda, Amerika’nın İran’ın bankacılık sistemi ve petrol ihracatına uyguladığı geniş yaptırımlar, Tahran yönetiminin korona virüs salgını ile mücadelede gerekli olan temel ilaç ve ekipmanları temin edebilmesi veya bu ekipmanları içeride üretmek üzere ihtiyacı olan teçhizatı ithal edebilmesi için gerekli mali gücünü olumsuz etkilediğini vurguladı.

Washington Post gazetesinin ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkları Koruma Ofisi OFAC’ın raporlarına istinat ederek yayımladığı rapora göre, 2016 yılında İran’a tıbbi teçhizat ihraç etmek isteyen firmaların yarısından fazlası gerekli izin belgesini aldıklarını, fakat 2019’un üçüncü çeyreğinde bu sayı gerilediğini ve OFAC talepte bulunan firmaların ancak yüzde 15 kadarına izin belgesi verdiği anlaşılıyor.

İran’a ihraç edilmesi Hazine Bakanlığı’nın özel iznini gerektiren ekipmanların arasında oksijen makinesi, yüzü tam kapatan özel maskeler ve termal görüntüleme cihazları gibi sağlık personelinin acilen ihtiyaç duyduğu teçhizat yer alıyor.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise İran’a ilaç ve tıbbi teçhizat ve ekipman ve insani malzemelerin ihracatı yaptırım kapsamı dışında olduğunu iddia ediyor; oysa pratikte Amerika’nın dayatmaları ve ikincil yaptırımlardan söz etmesi yüzünden Batılı firmalar İran ile bu konuda iş birliği yapmaktan çekiyor.

Her halükarda şimdi korona virüs salgını yüzünden Amerika’nın İran’a dayattığı haksız ve illegal yaptırımları İran’ın sağlık sistemi üzerinde ciddi baskı oluşturuyor ve korona virüs salgını ile mücadelede gerekli olan ilaç ve ekipmanların temin edilmesine mani oluyor.

Şimdiye kadar BM ve birçok ülke ve hatta Amerikalı bazı üst düzey devlet adamları Donald Trump’tan mevcut şartlarda İran’a dayattığı insanlık dışı yaptırımları kaldırmasını istedi, ancak Trump bu talepleri reddetmekle kalmadı ve azami baskı politikası üzerine vurgu yaparak yeni yaptırımları dayatmaya başladı.



Yeni yorum ekle