Dünyaca Ünlü Aktivist ve Akademisyenlerden BM'ye İran Mektubu

Pt, 30/03/2020 - 10:20

Mektubun altında Amerikalı ünlü filozof ve aydın ve MIT üniversitesi hocası Noam Chamsky gibi ünlü şahsiyetlerin imzası yer alıyor.

Welayet News - IRNA’nın haberine göre, Kanada Barış ve Diplomasi Müessesesi Cumartesi günü 400 kadar seçkin akademisyen ve aktivistin imzasını taşıyan açık bir mektubu yayımladı. Mektubun altında Amerikalı ünlü filozof ve aydın ve MIT üniversitesi hocası Noam Chamsky gibi ünlü şahsiyetlerin imzası yer alıyor.

Mektubu yazan akademisyenler ve aktivistler, ABD Başkanı Donald Trump 2018 yılında BM güvenlik konseyinin 2231 sayılı kararnamesini ihlal etmek ve nükleer anlaşmasından çekildikten sonra İran'a tek yanlı yaptırımları dayatmaya ve azami baskı politikasını uygulamaya başladığını belirtti.

Mektupta şu ifadelere yer verildi:

Amerika devleti kağıt üzerinde İran’a insani yardımları yaptırımlardan muaf tuttuğunu ilan etmesine rağmen, Washington’un bankacılık işlemlerine uyguladığı yaptırım gibi yaptırımlar, İranlıların zaruri ilaç ve tıbbi malzemelere ulaşmalarını büyük ölçüde olumsuz etkiliyor. Yaptırımların devam etmesi İran milletinin sağlık ve tedavi için gerekli olan ilaç ve ekipmanlara ulaşma hakkını ihlal ediyor.

Mektubu imzalayan akademisyenler ve aktivistler BM güvenlik konseyinin tüm üyelerinden uluslararası yasalara uygun hareket ederek İran milletinin korona virüs salgını ile mücadelesine destek vermelerini istedi.

Bundan önce İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, korona virüs salgını sırasında ABD’nin düşmanca politikalarını eleştirerek, uluslararası camia artık Amerika’nın tıbbi terörle bütünleşen iktisadi terörüne karşı sessiz kalamayacağını belirtmişti.



Yeni yorum ekle