İran'dan Yemen Bildirisi

Çar, 25/03/2020 - 09:36

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, salı günü bir bildiri yayınlayarak Suudi Arabistan'ın Yemen'e yönelik saldırmasını kınadı. Suudi saldırılarının 6. yıldönümünde, bu savaşın sivillerin öldürülmesi ve Yemen'in yıkılması dışında bir neticesinin olmadığını belirterek, saldırıları durdurma çağrısında bulundu.

Welayet News - İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, yayınladığı metinde; "İran İslam Cumhuriyeti, Yemen'deki koalisyon güçlerinin askeri saldırganlığını kınadığını yineliyor. Bu aptalca ve yıkıcı savaş, 6. yılına giriyor. Bu savaşın Yemen'in masum ve ezilen halkının öldürülmesi ve yıkımdan başka bir şey neticesi olmadı ve altyapının yıkılmasıyla Yemen'i viraneye, yaşamı ise halkı için günlük acı haline getirdi." diye belirtti.
Yapılan açıklamada; "Uluslararası örgütlere göre, Yemen nüfusunun% 80'i, Yemen'deki yaklaşık 25 milyon kadın ve çocuk, insani yardıma ihtiyaç duyuyor. Bu insanlık trajedisi, uluslararası toplumun sessizliği ve tüm uluslararası hukukun ve insan haklarının ihlalciler tarafından suistimal edilmesinin gölgesinde gerçekleşiyor." denildi.

Açıklamanın devamında şöyle denildi: "Zalim ve insanlık dışı yaptırımlar ve suçlar, Yemen halkının felaket durumunu yüzyılın en büyük insan trajedilerinden biri haline getirdi."

İran Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin Yemen savaşındaki yıkıcı durumuna işaret ederek şöyle dedi: "Yemen'in askeri istilası ABD ve diğer bazı ülkelerin işgalci güçlerin savaş suçlarına gözlerini kapamasıyla devam ederken, hala silah satışı ve istihbarat paylaşımı ile destek olarak bu savaşta sorumlular ve buna cevap vermeliler."

Açıklamada; "Ne yazık ki, son zamanlarda ABD bu eylemlerden memnun kalmadı ve Yemen'in çeşitli bölgelerindeki askeri varlığını artırarak Yemen'deki stratejisini açıkladı ve bu ülkede ordusunu sabitlemeyi amaçlıyor. ABD, bölgede yer alan herhangi bir ülkedeki varlığının, güvensizlik ve yağmadan başka bir şey olmadığını ispatlamıştır. Ama sonunda, ABD Yemen'de bir yenilgi daha yaşayacak ve utanç içinde Yemen'i terk edecektir." denildi.

İran, Yemen krizinin askeri bir çözümü olmadığını belirterek, doğrudan ateşkes yapılıp, insani yardımı hızlandırıp ve acımasız kuşatmaya son vererek, tüm Yemenli gruplar arasında görüşmeler yapılarak kapsayıcı bir ulusal hükümet kurulması gerektiğini ifade etti.

İran İslam Cumhuriyeti, Yemen'in toprak bütünlüğüne verdiği desteği yineledi. Stockholm Anlaşması ve Yemen'deki tüm konu ve alanlara yayılması gibi politik çözümler, ülke çapında barış ve güvenlik için umudu canlı tutabileceğini belirtti.

Tags: 


Yeni yorum ekle