Kudüs Gücünün Yeni Komutanı Kasım Süleymani'nin İntikamını Alacak

Sa, 24/03/2020 - 12:15

İran, Kudüs Gücünün yeni komutanı İsmail Gani vasıtasıyla Amerika'dan şehit Kasım Süleyman'nin intikamını almak için Afganistan coğrafyasını rahatlıkla kullanabilir. 

Welayet News - Abidullah Abid, Atlantik Konseyi internet sitesinde yayınlanan yazısında, ABD ile Taliban arasında varılan anlaşmanın ardından Afganistan'ın mevcut durumu ve Kudüs Gücünün yeni komutanı General İsmail Gani'nin Amerika'yı Afganistan'dan çıkarmak için onun Taliban'ın bir bölümü ve Fatimiyyun Tugaylarını harekete geçirebilme kapasitesini ele aldı.

Qodsna tarafından yayınlanan makalede şu görüşlere yer verildi:

'Afganistan ABD'nin zayıf noktasıdır. İran, Kudüs Gücünün yeni komutanı İsmail Gani vasıtasıyla Amerika'dan şehit Kasım Süleyman'nin intikamını almak için Afganistan coğrafyasını rahatlıkla kullanabilir.  İsmail Gani, daha önce Kudüs Gücünün komutan yardımcısı olarak merkez Asya ülkelerinde yani Afganistan ve Pakistan'da çeşitli operasyonlar yürüttü. O, 1990 senesinde Taliban'a karşı Kuzey Koalisyonu ile işbirliği yaptı. O dönemdeki  karışıklıklara rağmen İran Taliban'ın bazı unsurları ile irtibata geçti. ABD ile Taliban'ın anlaşması Tahran'ı inzivaya sürükledi. Fakat Tahran Taliban'dan ayrılan grupları desteklemeye devam ediyor.

2018 yılında İsmail Gani, İran büyükelçisinin muavini ünvanı ile ve müstear isimle Afganistan'ın merkez eyaletlerinden Bamyan'da bazı faaliyetlerde bulundu. Tahran bu bölgeye yoğun bir destek verdi. İsmail Gani'nin diplomatik örtü altındaki faaliyetleri İran'ın Afganistan'daki nüfuzunu güçlendirdi. 

Şu anda Kudüs Gücünün yeni komutanı olan İsmail Gani, o dönemde kurduğu irtibatlar sayesinde Afganistan'da Amerika'ya büyük darbeler indirebilir. On binlerce mülteci Şii  Afgan'dan oluşan Fatimiyyun Tugayları Suriye'de tekfirci gruplara karşı savaşırken tecrübe kazandı. Bu güçlerin çoğu şu anda Afganistan'a döndü. Gani'nin emriyle Amerika'ya saldırmaya hazırlar ve İslam İnkılabı Rehberi'nin buyurduğu gibi Amerika'dan 'güçlü intikam'  alabilirler. 

ABD'nin Taliban'la yaptığı anlaşma uyarınca güçlerinden büyük bir bölümünü Afganistan topraklarından çekeceği tahmin ediliyor. İran'ın himayesindeki Fatimiyyun Tugayları ve Taliban'dan ayrılan gruplar Amerika'nın az sayıdaki askerlerine ve diğer hedeflerine saldırabilirler. 

Bir sonraki aşamada Amerika, Taliban ve Afganistan yönetimi İran'ın barış anlaşması üzerindeki etkisini konuşmak zorunda kalacaklar. 

Trump, İran üzerindeki azami baskı politikasını sürdürdüğü sürece İran da Amerika'ya Afganistan'da rahat yüzü göstermeyecek. İsmail Gani, Amerika'nın bu zaafını en iyi şekilde kullanacak. O,  Amerika'dan Afganistan'da Şehit Kasım Sülymani'nin intikamını almak için gerekli kaynaklara sahip.'

kudusgunu.com



Yeni yorum ekle