Suriye'de 2 Türk askeri hayatını kaybetti

Ct, 21/03/2020 - 18:25

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı Türkiye Ordusu mensuplarından ikisinin daha Suriye'nin İdlib eyaletinde öldürüldüklerini bildirdi.

Welayet News - Türkiye savunma bakanlığı Cuma günü yayımladığı bildiride  bu ülkenin ordusunun Suriye'nin Kuzey Batı'sındaki İdlib eyaletindeki mevzilerine yapılan roketli saldırılarda  iki Türkiye ordusu mensubunun daha öldürüldüğünü ve birinin de yaralandığını bildirdi.

Türkiye Savunma Bakanlığı Türkiye ordusunun Suriye'nin İdlib eyaletindeki saldırılarının da devam ettiğini bildirdi.

Türkiye ordusu ve desteklediği milis gruplar  ayrıca Suriye'nin Halep bölgesindeki bir kaç köyü de topçu saldırıları ile hedef aldılar.

Son haftalarda onlarca Türkiye ordusu mensubu Suriye'nin Kuzey, Kuzey Batı bölgesinde yaralanmış ve öldürülmüştür.

Suriye ordusu ise iki ayı aşkın süredir İdlib eyaletini teröristlerden temizleme operasyonlarını başlatsa da ancak Türkiye buna karşı çıkmış ve farklı şekillerde bu süreci baltalamaya çalışmıştır. Türkiye şimdi de terörizm ile mücadele bahanesi ile Suriye topraklarının bir kısmını işgal etmiştir.

Aslında Türkiye'nin Suriye'nin Kuzeyindeki deneyimleri  bu ülkenin  Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'nin güvenliğini tehdit ettiğini iddia eden  meselelerde etkin ve yeterli bir strateji izlemediğini gösteriyor.  Türkiye Suriye krizinde kendisi başta Suriye'deki girişimleri ile  yeni tehditler yaratmış ve şimdi de bu tehditlere karşılık vermeye çalıştığını iddia ediyor.

Artık uzmanlar dahil herkesin bilmesi gereken bir gerçek vardır. Zaten Suriye'nin Kuzeyindeki silahlı Kürt grupların şekillenmesi de Türkiye'nin Suriye'de krize yol açan girişimlerinin etkili olduğu  bilinmektedir.  Bu müdahaleci girişimler neticesinde ise Suriye Kuzey bölgeleri merkezi hükümet kontrolünden çıktı. Böylece iktidar boşluğu yaşanan bölgede silahlı Kürt grupları oluşturuldu. Böylece Türkiye kendi eli ile kendine yeni bir tehdit yarattı.

Ayrıca Türkiye  mevcut krizi mantıklı yollarla çözmesi yerine  milisleri destekleyerek Suriye Kuzeyinde katliamlar ve demografi mühendisliği ile kendi hedeflerini hayata geçirmeye çalıştı.

Zaten Türkiye iktidar partisinin Suriye siyasetleri özellikle de hassas dönemlerdeki girişimleri  Amerika'nın da bu bölgeye ve Suriye Kuzeyine yerleşmesine zemin hazırladı.

Şimdi de Recep Tayyip Erdoğan  Suriye'de yerini sağlamlaştırmaya çalışarak uzun vadeli olarak  Fırat'ın Doğu'suna operasyonların zeminini hazırlamaya çalışıyor.

Ancak onun göz önünde bulundurmadığı nokta ise  Suriye'nin Kuzeyinde  teröristlerin konumunun zayıflamasıdır. Böylece Suriye ordusu kesin bir operasyon başlatırsa ve Türkiye müdahil olmazsa bu teröristlerin ve milislerin de hızlı bir şekilde geri püskürtüleceği ve teslim olacağı söylenebilir.

Mevcut durumun devam etmesi de zaten bu silahlı ve terör gruplarını yıpratacaktır.

Böylece Türkiye'nin Suriye'deki stratejisinin bu ülkenin araçları ve malzemelerinin yıpranmasına yol açacağı söylenebilir. Şimdi de Türkiye ordusu mensuplarının hayatlarını kaybetmesi ile bu müdahalelerin maliyeti daha da artacaktır.  Türkiye, uzun vadede  bu ülkenin ordusunun mensuplarının ölmesine yol açan Suriye'deki operasyonlarını mantıklı gösteremez.   Mevcut durumun devam etmesi sadece Recep Tayyip Erdoğan'ın bölgede yalnızlaşmasına yol açacaktır. Türkiye'deki iç siyaset gidişatı da  AK Parti'nin tek yanlı siyasetlerinin  bu partinin popülaritesinin azalmasına yol açacağını gösteriyor.  Çünkü mevcutta AK Parti'nin rakipleri  yerel seçimler da iktidarı zayıflatmayı başlardılar.  Bu yüzden Recep Tayyip Erdoğan'ın bir an önce sorunlara çözüm bulması için bölgesel işbirliği ve yakınlaşmaya baş vurması ve iç meselelere odaklanması gerekiyor. Çünkü mevcut gidişat Türkiye iktidar partisini bu ülkenin siyaset arenasından tamamen silebilir.



Yeni yorum ekle