Yemen'de Son Durum

Cu, 20/03/2020 - 10:31

Lübnan el-Ahbar gazetesi, Yemen ordusunun ve Ulusal Kurtuluş Hükümeti'nin son zaferleri hakkında bilgi vererek; "Sanaa, Yemen'in kaderini belirlemede ilk ve son söz olduğunu bir kez daha kanıtladı." diye yazdı.

Welayet News - El-Ahbar gazetesi, el-Cevf eyaletine ek olarak, Marib'in de aslında Yemen ordusunun elinde olduğunu ifade ederek şöyle yazdı: "Marib'in kurtarılması sadece siyasi karar almayı gerektiriyor. Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümeti'nin düşmanları da Marib'i kaybettiklerini kabul ettiler ve şimdi Yemen ordusunun Marib'ten sonra ne yapacağına bakıyorlar." 

Yapılan bu analizde İngiltere'nin Yemen'i dört parçaya bölme çabasına da değiniliyor. İngilizler Yemen'i Ensarullah'ın, Ehvani el-Islah partisinin, güney Yemen'deki ayrılıkçıların ve Mansur Hadi güçlerinin nüfusuna göre bölmeye çalıştılar. Elbette ki bu, el-Cevf ve Marib'teki son gelişmeler ışığında büyük ölçüde ortadan kaldırılmış oldu.

Öte yandan Ürdün askeri analisti Naci el-Zabi, Yemen ordusunun Nihem zaferlerden iyi bir şekilde yararlandığını ve ardından el-Cevf eyaletinde operasyonlar başlatabildiğini yazarak şöyle dedi: "Yemen ordusunun bu adımı, el-Cevf'deki düşman birliklerinin örgütlenmesini engelledi ve onlara özel bir askeri başarı getirdi."

Ürdünlü askeri analist Naci el-Zabi, şunu da ifade etti: "Yemen ordusunun hava savunma sistemine erişimini, gelişmeler üzerinde gerçek bir etkisi oldu. Suudi savaş jetlerinin hava sahasına saldırmasını ve koalisyonun uçaklarını ve helikopterlerini kullanmasını önleyebildi."

Naci el-Zabi; "Bu stratejik alanın kurtarılması, düşmanın büyüklüğüne, sayısız kuvvetine ve silahına rağmen, Yemen ordusunun karadaki üstünlüğünü göstermektedir ve bu, Yemen'in özgürlüğünün sadece bir zaman meselesi olduğunu kanıtlıyor." diye belirtti.

Bu açıklamada el-Cevf'in Marib ve Riyad'a giriş kapısı olduğu belirtilerek şöyle denildi: "Paralı askerlerin yenilgisinin ve Suudi savunmasının ortadan kalkmasının ardından, Yemen ordusunun Suudi Arabistan'ın iç bölgeleri üzerinde daha büyük bir etkisi olabilir."

Tags: 


Yeni yorum ekle