Trump, ırkçılık eleştirilerine kulak asmadı: Virüs Çin'den geliyor, yani bir 'Çin virüsü'

Çar, 18/03/2020 - 10:00

ABD Başkanı Donald Trump, kendisine yöneltilen tüm ırkçılık eleştirilerine karşılık Çin’den başlayarak dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs için ‘Çin virüsü’ tabirini kullanmaya devam edeceğini açıkladı.

Welayet News - Çin’den gelen itirazlara ve ABD kamuoyundaki ırkçılık eleştirilerine kulaklarını tıkayan ABD Başkanı Donald Trump, Covid-19 olarak adlandırılan yeni tip koronavirüse ‘Çin virüsü’ demeye son vermeyeceğini söyledi.

Beyaz Saray’da bir basın toplantısı düzenleyen Trump, ‘Çin’den geldiği için’ virüsü bu şekilde adlandırmaya devam edeceğini belirtti, hatta Çinli yetkililerin aksi yöndeki çağrılarını da değerlendirmedi.

Trump, “Çin, bizim ordumuzun bunu (salgını) onlara verdiğimiz şeklinde bir bilgi veriyor, bu yanlış. Tartışmak yerine, dedim ki geldiği yere göre adlandırmalıyım: Bu, Çin’den geldi. Bu yüzden bence bu çok doğru bir terim” dedi.

'Virüsü ABD ordusu getirdi'

Donald Trump’ın bu sözleri, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian’a cevap olarak yorumlandı.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) Direktörünün ABD'de gripten öldükleri açıklanan kişilerin aslında koronavirüs nedeniyle hayatlarını kaybetmiş olduğu yönündeki açıklamalarına atıfta bulunan Lijian, Çin’e virüsü ABD ordusunun getirmiş olduğundan şüphelendiklerini belirtmişti.
Bir diğer bakanlık sözcüsü Geng Shuang ise bu yorumu ne kabul etmiş ne de reddetmişti. Ancak Shuang, Trump’ın ‘Çin virüsü’ tanımına itiraz etmiş, bunun ‘damgalayıcı’ olduğunu belirtmişti ve buna bir son vermesini talep etmişti.

Bundan bir gün önce ise Çin’in devlet ajansı Xinhua, Twitter hesabından manidar bir paylaşım yaparak, “Irkçılık, kendi yetersizliğinizi örtmek için doğru bir araç değildir” ifadelerini kullanmıştı. Paylaşımda kimse etiketlenmezken, mesajın adresinin Trump olduğu belirtilmişti.

Çinli yetkililer, koronavirüsün kesin kaynağının henüz belirlenmediğinde ısrar ediyor.



Yeni yorum ekle